V centre Prahy si už onedlho na segwayi nezajazdíte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Segway
Zakázať segwaye v Prahe umožnila zmena zákona o cestnej doprave, ktorá definovala, čo to je segway. Foto: ilustračné, Thinkstock

PRAHA 24. júla (WebNoviny.sk) – Zákaz dvojkolesových vozidiel segway by mal v centre Prahy začať platiť už v polovici augusta. Uviedla to starostka českej metropoly Adriana Krnáčová po tom, ako príslušné nariadenie schválila rada mesta.

Segwaye nebudú môcť brázdiť chodníky a cesty v štvrtiach Praha 1 a Letná, a v časti Vinohradov, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova. Zákaz má platiť tiež v Libni a Holešoviciach, píše webový server Novinky.cz.

„Zákaz sme rozšírili aj na vozovky. Keby sa všetky tie segwaye presunuli z peších zón na cesty a turisti by sa viac než doprave venovali pamiatkam, vystavovali by sme tým nebezpečenstvu ich samotných, ako aj všetkých vodičov,“ tvrdí starostka.

Proti obmedzeniu protestuje Asociácia segway ČR, ktorá združuje 25 firiem. O zamestnanie podľa nej príde zhruba 300 ľudí. Asociácia zároveň hrozí mestu súdnymi žalobami.

Zakázať segwaye v Prahe umožnila zmena zákona o cestnej doprave, ktorá definovala, čo to je segway. Dovtedy sa zákon na tieto vozidlá totiž pozeral ako na chodcov. Na prevádzku segwayov, ktoré si na cesty po pamiatkach požičiavajú väčšinou turisti, sa dlhodobo sťažovali obyvatelia a radnica Prahy 1.

Pražská pamiatková rezervácia pokrýva celú Prahu 1 a časť Prahy 2. Do pamiatkovej rezervácie patria okrajovo aj časti Prahy 4, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a Prahy 8. V Prahe 6 však na žiadosť radnice daný zákaz platiť nebude.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia