Spojenie Islamského štátu s nedávnymi útokmi je slabé

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok v Nice
Vo francúzskom meste Nice zahynuli desiatky ľudí po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. Nice, 15. júla 2016 Foto: SITA/AP

BERLÍN 24. júla (WebNoviny.sk) – Spojenie medzi teroristickou skupinou Islamský štát (IS) a nedávnou sériou teroristických útokov v Európe a USA je slabé, uviedol podľa tlačovej agentúry DPA Europol. A poznamenal, že takéto činy tzv. osamelých vlkov mohla motivovať aj duševná choroba.

Osobitná správa o útokoch osamelých vlkov sa zameriava na útoky v Orlande na Floride, vo francúzskom Magnaville a Nice a v nemeckom Würzburgu. Správa je doplnok k výročnej správe Europolu o terorizme a jeho trendoch, ktorú zverejnili v máji. Europol poznamenal, že niektorí jednotlivci, ktorí stáli za útokmi, sa hlásili k IS. Ten predtým vyzýval moslimov žijúcich v západných krajinách, aby zaútočili.

Obrazom: Teroristický útok v Nice

Správa však upozorňuje, že hoci skupiny ako al-Káida či Islamský štát využívajú útoky osamelých vlkov, je príliš skoro domnievať sa, že by k týmto útokom inak nedošlo. Skupiny ako IS sa k nim mohli následne prihlásiť.

„Hoci sa IS prihlásil k zodpovednosti za najnovšie útoky, podľa informácií dostupných Europolu to nevyzerá, že by niektorý z týchto štyroch útokov bol plánovaný, logisticky podporovaný alebo uskutočnený priamo Islamským štátom,“ citovala agentúra DPA zo správy. „IS povzbudil k útokom, ale príslušnosť páchateľov k skupine nie je jasná,“ dodal Europol.

Asi 35 percent jednotlivcov, ktorí v rokoch 2000-15 uskutočnili útoky ako osamelí vlci, trpelo podľa Europolu nejakou formou duševnej poruchy, čo naznačuje, že títo ľudia by boli uvedené zločiny zrejme spáchali tak či tak, ale spojili ich s teroristickými skupinami, aby nadobudli väčší význam. „Napriek skutočnosti, že rad osamelých aktérov pripisuje svoje činy náboženstvu a ideológii, netreba prehliadať úlohu prípadných otázok duševného zdravia,“ uvádza Europol vo svojej správe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Europol