V Mníchove zabíjal 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
V mníchovskom nákupnom centre Olympia sa v piatok podvečer strieľalo. Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Polícia predpokladá, že po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Útok si vyžiadal desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života. Mníchov, 22. júl 2016. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 23. júla (WebNoviny.sk) – Aktéra piatkovej streľby v Mníchove, pri ktorej zahynulo desať ľudí a najmenej 21 ďalších utrpelo zranenia, identifikovalo ako 18-ročného miestneho obyvateľa s nemecko-iránskym občianstvom. Šéf mníchovského policajného prezídia Hubertus Andrä o tom informoval v sobotu nadránom na tlačovej konferencii, ktorú vysielali naživo nemecké televízne stanice.

Andrä uviedol, že na základe výpovedí svedkov polícia spočiatku vychádzalo z toho, že v mníchovskom nákupnom centre Olympia mohli útočiť až traja páchatelia. V súčasnosti však nie sú žiadne náznaky, že by sa na útoku podieľalo viacero osôb.

Uvedeného mladíka, ktorého našli mŕtveho približne kilometer od nákupného centra, spozorovala už krátko po útoku civilná hliadka. Tá na neho podľa Andräho strieľala, zatiaľ však nie je jasné, či ho naozaj zasiahla. Podľa predbežných zistení útočník spáchal samovraždu.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Podľa Andräho polícia nepozná motív páchateľa a prípad vyšetruje zatiaľ iba ako „streľbu“. Nedokáže preto odpovedať na otázku, či mohlo ísť o terorizmus alebo konanie v amoku. Nemenovaný páchateľ, ktorého našli po útoku mŕtveho, podľa Andräho žil posledné viac ako dva roky priamo v Mníchove. Tamojšia polícia o ňom doteraz nemala nijaké záznamy.

Piatková streľba vyvolala v Mníchove teroristický poplach, pričom polícia zastavila premávku verejnej dopravy a vyzývala ľudí aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Podľa zverejnených údajov zasahovalo vo večerných a nočných hodinách v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia