Námestím Deh Mazang počas protestu otriasli mohutné výbuchy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Afganistan
Miesto sobotňajšieho výbuchu na námestí Deh Mazang, k útoku sa prihlásil Islamský štát. Kábul, 23. júl 2016. Foto: SITA/AP

KÁBUL 23. júl (WebNoviny.sk) – Centrom Kábulu v sobotu otriasli dva mohutné výbuchy. Počet obetí stúpol na najmenej 80 a ďalších 231 ľudí bolo zranených.

K explóziám došlo na námestí Deh Mazang počas pokojného protestu Hazárov, na ktorom sa zúčastnili tisícky ľudí. Tých nahnevala plánovaná trasa nového elektrického vedenia, ktorá podľa ich slov obchádza práve nimi obývané oblasti, uviedla spravodajská stanica BBC.

K zodpovednosti za incident sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát (IS), ktorá prostredníctvom tlačovej agentúry Amak vyhlásila, že útok na demonštrácii vykonali „dvaja bojovníci Islamského štátu“. Od útoku sa naopak dištancovalo extrémistické hnutie Taliban, ktoré čin odsúdilo, uviedla spravodajská stanica BBC.

Afganské ministerstvo vnútra uviedlo, že opásaní výbušninami boli až traja samovražední útočníci, len jednému sa z nich sa však nálože podarilo úspešne odpáliť. Pás druhého útočníka z nejakého dôvodu nevybuchol a tretieho zneškodnili bezpečnostné zložky ešte skôr, než sa pokúsil odpáliť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát