Zistili viac o útočníkovi z Mníchova, prehľadali jeho byt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Streľba v Mníchove
Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia - kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou - prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 23. júla (WebNoviny.sk) – Mníchovský policajný prezident Hubertus Andrä v sobotu uviedol, že v byte a izbe mladíka, ktorý v piatok spáchal ozbrojený útok v obchodnom stredisku Olympia, sa pri domovej prehliadke nenašli dôkazy o prípadných kontaktoch na organizáciu Islamský štát. Andrä na sobotňajšej tlačovej konferencii takisto konštatoval, že ani zločin, ani jeho páchateľ nemajú absolútne nič spoločné s utečeneckou problematikou.

V ruksaku mal 300 nábojov

Nemecká polícia sa domnieva, že útočník, ktorý v piatok zastrelil v Mníchove desať ľudí vrátane seba, bol inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik. „Breivik tu mohol zohrať úlohu,“ povedal Andrä. Dodal, že pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v páchateľovej izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. „Je zrejmé, že to zohralo určitú úlohu,“ dodal podľa agentúry AP policajný šéf.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Útočník sa takisto mohol predtým pokúšať svoje obete do McDonaldu v obchodnom stredisku Olympia – kde v piatok večer začal so svojou divokou paľbou – prilákať. A to tak, že na Facebooku uverejnil falošné ponuky na jedlá zadarmo, tvrdí polícia. Policajti tiež uvádzajú, že útočník, 18-ročný Nemec iránskeho pôvodu, bol pravdepodobne duševne chorý a v ruksaku mal až 300 nábojov.

Mníchovčania sú zdesení a v šoku

Primátor Mníchova Dieter Reiter na sobotu vyhlásil štátny smútok za obete streľby. Mesto je podľa neho „týmto príšerným činom šokované a zdesené“.

Vo svojom facebookovom statuse primátor vyjadril sústrasť pozostalým i priateľom obetí a zároveň sa poďakoval bezpečnostným útvarom za ich prácu. Pri útoku v nákupnom centre v mníchovskej mestskej časti Moosach zomrelo desať ľudí vrátane atentátnika, ktorý sa krátko o svojom čine zastrelil.

Reiter konštatoval, že sobota bude dňom smútku, a nie dňom osláv, a preto sa rušia všetky verejné oslavy a slávnosti, ktoré sa tento víkend mali v bavorskej metropole konať. „Sú to pre Mníchov ťažké hodiny,“ dodal primátor s tým, že obyvatelia mesta preukazujú veľkú vzájomnú solidaritu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anders Behring Breivik