Trump si v prieskume polepšil, dýcha na chrbát Clintonovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

Washington 24. júla (WebNoviny.sk) – Prezidentský kandidát amerických republikánov Donald Trump vo volebných preferenciách takmer dostihol svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú. Vyplýva to z nového, v sobotu zverejneného internetového prieskumu Reuters/Ipsos, ktorý bol vykonaný v priebehu tohto týždňa, keď prebiehal republikánsky nominačný zjazd v Clevelande.

Z viac ako 1000 respondentov z radov pravdepodobných voličov 41 percent vyjadrilo podporu Clintonovej, zatiaľ čo 38 percent uprednostnilo Trumpa. Vzhľadom na štvorpercentnú štatistickú odchýlku prieskumu sú šance oboch kandidátov prakticky vyrovnané, a to po prvý raz od mája tohto roku.

Na tohtotýždňovom zjazde v Clevelande Donalda Trumpa oficiálne nominovali za prezidentského kandidáta Republikánskej strany. V predchádzajúcom prieskume Reuters/Ipsos, vykonanom tesne pred začiatkom pred zjazdu, Trump zaostával za Clintonovou o skoro desať percent.

Manželka exprezidenta USA Billa Clintona má byť nominovaná za prezidentskú kandidátku Demokratickej strany na budúcotýždňovom zjazde vo Filadelfii.

Clintonová si v prieskumoch Reuters/Ipsos dlhodobo udržuje nad Trumpom náskok, prevažne nad úrovňou 10 percent. V polovici mája, po tom, ako Trump vyradil z boja svojich posledných republikánskych súperov, sa však ich preferencie takmer vyrovnali. Trump vtedy zaostával za Clintonovou len o jedno percento.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump