Čínu sužujú silné dažde, povodne a zosuvy pôdy zabíjajú ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Povodne v Číne
Z najviac postihnutých regiónov Číny muselo byť evakuovaných vyše 400.000 ľudí. Foto: SITA/AP

Peking 24. júla (WebNoviny.sk) – Na minimálne 114 mŕtvych sa už zvýšil počet obetí silných dažďov, ktoré tento týždeň spôsobili povodne a zosuvy pôdy na severe Číny. Ďalších 111 ľudí je nezvestných, oznámila v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na čínske úrady.

Záplavy a zosuvy v provincii Che-pej zničili takmer 53.000 domov a ďalších 155.000 poškodili. Zničená bola aj úroda na viac ako 700.000 hektároch poľnohospodárskej pôdy, čím vznikli školy prevyšujúce 16 miliárd jüanov (2,1 miliardy eur).

Z najviac postihnutých regiónov muselo byť evakuovaných vyše 400.000 ľudí. V niektorých častiach provincie Che-pej spadlo za necelých 24 hodín až 545 milimetrov zrážok.

Intenzívne búrky postihli tento týždeň rozsiahle oblasti Číny od severu krajiny až po južnú provinciu Kuang-si. V stredu silný dážď výrazne narušil život aj v čínskej metropole Peking. Viedol k meškaniu alebo zrušeniu stoviek letov a k uzavretiu niektorých staníc metra.

Pekinské hlavné medzinárodné letisko zrušilo v ten deň vyše 200 letov a uzavretých bolo i niekoľko staníc metra. Na sociálnych sieťach sa objavovali snímky zaplavených pekinských ulíc, ktorými si pomaly razili cestu autá, a meškali aj rýchlovlaky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať