Samovražedný atentátnik Islamského štátu zabíjal v Bagdade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Muž sa odpálil v bagdadskej štvrti Kázimíja
K útoku samovražedného atentátnika sa prihlásil Islamský štát. Bagdad, 24. júla 2016. Foto: SITA/AP

Bagdad 24. júla (WebNoviny.sk) – Na prinajmenšom 20 mŕtvych a 35 zranených stúpol počet obetí samovražedného útočníka, ktorý sa v nedľu odpálil na kontrolnom stanovišti bezpečnostných síl v prevažne šiitskej štvrti irackej metropoly Bagdad. S odvolaním sa na správy irackých úradov a médií o tom informovala spravodajská stanica BBC.

K zodpovednosti za útok v bagdadskej štvrti Kázimíja sa prostredníctvom svojej spriatelenej tlačovej agentúry Amak prihlásila militantná organizácia Islamský štát (IS). Medzi obeťami na životoch sú podľa BBC vojaci aj civilisti. Bezpečnostné sily podľa irackých médií po útoku posilnili hliadky na viacerých kontrolných stanovištiach v hlavnom meste.

Jednotky IS naďalej kontrolujú pomerne rozsiahle oblasti na severe a západe Iraku vrátane druhého najvýznamnejšieho mesta Mósul. Militanti z tejto extrémistickej organizácie stoja podľa vlastných slov aj za dvoma koordinovanými bombovými útokmi, pri ktorých 3. júla zahynulo v Bagdade najmenej 292 ľudí a ktoré sú považované za vôbec najkrvavejšie od Američanmi vedenej invázie v roku 2003.

K týmto útokom došlo v štvrti Karráda, taktiež obývanej prevažne šiitmi. Sunnitskí džihádisti z IS totiž považujú šiitov za odpadlíkov od islamskej viery a často útočia práve na nimi obývané oblasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát