Útočník z Mníchova bol šikanovaný, zbraň mal zo Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
Zásah polície po streľbe v mníchovskom obchodnom centre Olympia. Útočníkom bol 18-ročný mladík s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorý žil v Mníchove viac ako dva roky. Polícia predpokladá, že po útoku spáchal samovraždu, počas úteku však na neho strieľala civilná hliadka, ktorej sa nakoniec stratil z dohľadu. Útok si vyžiadal desať mŕtvych a 16 zranených, z ktorých traja sa nachádzajú v ohrození života. Mníchov, 22. júl 2016. Foto: SITA/AP

Mníchov 24. júla (WebNoviny.sk) – Spolužiaci mladíka, ktorý v piatok večer zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba, ho označili za utiahnutého a šikanovaného samotára. Údajne sa im tiež vyhrážal, že všetkých zabije. Informoval o tom v nedeľu na svojej internetovej stránke denník The Independent.

Spolužiakom sa po obťažovaní vyhrážal

Až sedem z deviatich obetí 18-ročného mladíka iránskeho pôvodu, ktorého nemecké médiá identifikovali ako Aliho Davida Sombolyho (a niektoré aj ako Sonbolyho), bolo v tínedžerskom veku. Podľa výpovedí svedkov spustil útočník streľbu v reštaurácii McDonalds.

Jeden z jeho bývalých spolužiakov neskôr v internetovej diskusii opísal ako Sombolyho v škole obťažovali, pričom on sa im následne vyhrážal „že ich zabije“, uvádza ďalej Independent. Iný spolužiak zase povedal, že Sombolyho často šikanovali. Mladík bol vraj tiež posadnutý hraním počítačových hier a vo svojich internetových profiloch používal prezývky ako „Psycho“ či „God Like“.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Mladík bol údajne duševne chorý

Štrnásťročné dievča žijúce v rovnakom paneláku ako Somboly, ktoré citoval denník Daily Mail, uviedlo, že chlapec bol „v škole neobľúbený, mal len dvoch či troch kamarátov, s ktorými sa stretával“. Pred niekoľkými mesiacmi sa podľa jej slov dostal do akéhosi sporu, pričom následne tvrdil, že „vykoná masakru a všetkých zabije“.

Vyšetrovatelia doposiaľ motív jeho vraždenia neobjasnili. Nemecká prokuratúra aj minister vnútra Thomas de Maiziere však podľa agentúry DPA uviedli, že chlapec bol duševne chorý a liečil sa na depresiu. Pri domovej prehliadke našli vyšetrovatelia v jeho izbe materiál zaoberajúci sa myšlienkou vystrieľania veľkého množstva ľudí. Domnievajú sa tiež, že útočník mohol byť inšpirovaný masakrom, ktorý pred piatimi rokmi spáchal v Nórsku Anders Behring Breivik.

Glock kúpil na Slovensku

Chlapec zabíjal zbraňou, ktorú kúpil na Slovensku. S odvolaním sa na sudetské noviny to uvádza denník Sme. Išlo o Glock 17 s kalibrom deväť milimetrov, ktorý pôvodne slúžil ako atrapa v divadle. Overovacia značka zbrane je z roku 2014. „Zbraň nebola ostrá, ale prerobili ju, aby sa dala znovu použiť,“ píše Sme.

Somboly ju získal na temnom webe, čo sú webstránky, na ktoré sa človek bežne nedostane a na ktoré musí používať špeciálny softwér a musí vedieť, kde hľadať. Podľa nemeckého experta na zbrane Hansa Scholzena je možné zbraň, akú mal Sonboly, kúpiť legálne asi za dvesto eur.

Zbrane môžu kúpiť už len osobne

V minulosti podľa Sme boli zbrane zo Slovenska použité napríklad pri útokoch na redakciu Charlie Hebdo v Paríži, do Británie ich zase pašoval na kriminálnu činnosť gang z Kentu. Zbrane zo Slovenska pred minulým rokom legálne predala spoločnosť AFG z Partizánskeho. Išlo o deaktivované expanzné zbrane, ktoré bolo možné kúpiť cez internet. Zbrane následne na čiernom trhu mechanickým zásahom aktivovali, aby boli funkčné a strieľali.

Po incidente v Paríži slovenská vláda zmenila zákon, podľa ktorého mohli aj cudzinci kúpiť zbraň cez internet. V súčasnosti je možný predaj expanzných zbraní len osobne, pričom kupujúci potrebuje doklady a zbraň musí nahlásiť na polícii. Cudzinci navyše potrebujú povolenie na vývoz zbrane. Zmenila sa aj technika znefunkčnenia zbrane, takže jej opätovná aktivácia je nákladnejšia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anders Behring Breivik