Zadržali kamaráta útočníka z Mníchova, možno o čine vedel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia
Foto: Sven Hoppe/dpa via AP

MNÍCHOV 25. júla (WebNoviny.sk) – Nemecká polícia zadržala 16-ročného kamaráta útočníka z Mníchova pre podozrenie, že mohol vedieť o plánovaní streľby z piatkového večera. Oznámil to v nedeľu večer policajný hovorca v bavorskej metropole, informuje agentúra DPA.

Zadržaného podľa hovorcu vyšetrujú pre obvinenie z neoznámenia plánovaného trestného činu. Polícii sa prihlásil už v piatok krátko po streľbe v obchodnom centre Olympia, pretože poznal útočníka, ktorý zastrelil deväť ľudí a následne aj sám seba. Vyšetrovatelia v nedeľu odhalili rozpory v jeho výpovediach, preto ho špeciálna jednotka večer zadržala v jeho byte v mestskej časti Laim.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Vyšetrovatelia tiež preverujú, či je zadržaný zodpovedný za výzvu na Facebooku na nedeľné stretnutie v kine neďaleko mníchovskej hlavnej železničnej stanice. Správa sa totiž podobá na výzvu 18-ročného útočníka rovnako z Facebooku, na ktorej zverejnil pozvanie do reštaurácie rýchleho občerstvenia, kde streľbu spustil. Polícia súčasne varovala pred ďalšími činmi napodobňujúcimi útok z piatka. V oznámení dodala, že pri prehliadke kina nenašla nič podozrivé.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann v nedeľu večer vyjadril pochybnosti o tom, že úmysly páchateľa z obchodného centra bolo možné odhaliť skôr. Lekári, ktorí mladého muža predtým vyšetrovali kvôli duševnému ochoreniu, poukázali skôr na hrozbu samovraždy. „Žiaden nepovedal, že uňho videl hrozbu, že by mohol byť agresívny voči iným ľuďom,“ povedal Herrmann v programe televízie ARD.

Reportérka novín Süddeutsche Zeitung, Annette Ramelsbergerová, v rovnakej relácii naopak uviedla, že hovorila so spolužiakmi páchateľa a tí jej povedali o vyhrážkach mladého muža, že ich všetkých zabije alebo spácha atentát.

Podľa doterajších zistení vyšetrovateľov nebol medzi obeťami streľby žiaden zo spolužiakov útočníka. Ten mal byť podľa správ v roku 2012 terčom šikanovania zo strany spolužiakov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia