Turecko pokračuje v čistkách, zatkli generálov a exguvernéra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turecko
Foto: SITA/AP

Ankara 26. júla (WebNoviny.sk) – Turecké orgány v rámci pokračujúcich čistiek po neúspešnom pokuse o prevrat z 15. júla zatkli ďalších dvoch generálov, ako aj bývalého guvernéra provincie Istanbul.

Agentúra AP o tom dnes informovala s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa kancelárie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Dvojicu generálov, ktorí predtým slúžili v Afganistane, zadržali v emiráte Dubaj, zatiaľ čo bývalý istanbulský guvernér Hüseyin Avni Mutlu, ktorý bol vo funkcii v rokoch 2010-2014, skončil v rukách policajtov priamo v Istanbule, uviedol zdroj AP pod podmienkou anonymity. Zatknutí boli aj ďalší dvaja novinári po tom, ako turecké orgány vydali v pondelok zatykače na 42 pracovníkov médií.

V súvislosti s pokusom o prevrat, pri ktorom v Turecku zahynulo približne 290 ľudí, už zatkli vyše 13.000 osôb z armády, súdnictva a iných sektorov. Desaťtisíce Turkov odvolali z pracovných pozícií v školstve, zdravotníctve, obecných samosprávach či leteckej doprave.

Obrazom: Pokus o prevrat v Turecku

Líder tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu varoval dnes v rozhovore pre AP vládu pred „honom na bosorky“, keďže to podľa neho uvrhne tieň na demokraciu, ktorú chcú odporcovia nedávnej vzbury podľa vlastných slov chrániť. Vyslovil sa tiež za to, aby USA vydali Turecku kazateľa tureckého pôvodu Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary stojí za prekazeným pučom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia