V Krakove sa začali Svetové dni mládeže, príde aj pápež

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Svetove dni mladeze
Foto: ilustračné, SITA/AP

Krakov 26. júla (WebNoviny.sk) – Za účasti desaťtisícov veriacich z rôznych končín planéty sa v utorok veľkolepou bohoslužbou pod holým nebom začali v Krakove Svetové dni mládeže (SDM).

Na šesťdňovom podujatí, na ktoré sa registrovalo asi pol milióna účastníkov zo 187 krajín sveta vrátane Slovenska, očakávajú v stredu aj pápeža Františka. Organizátori však nevylučujú, že sa na Svetových dňoch mládeže, ktoré Poľsko hostí už po druhý raz (po Čenstochovej v roku 1991), zúčastní až 1,5 milióna ľudí.

Otvorenie mimoriadne detailne pripravovaného podujatia poznačila rukojemnícka dráma, ku ktorej došlo dnes ráno v kostole na severe Francúzska a pri ktorej páchatelia zavraždili duchovného. Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun sa v tejto súvislosti rozhodol pre predčasný návrat z Poľska do vlasti, kde už dnes večer chcel byť so šokovanými veriacimi.

Krakovský arcibiskup kardinál Stanislaw Dziwisz – niekdajší osobný tajomník pápeža Jána Pavla II. – celebrujúc svätú omšu apeloval na účastníkov podujatia, aby spoločne hovorili jazykom evanjelia. „To je jazyk lásky. To je jazyk bratstva, solidarity a mieru,“ vyhlásil počas bohoslužby v parku Blonia neďaleko centra Krakova.

Za kontrapunkt voči teroru a násiliu považuje Svetové dni mládeže nemecký biskup Karl-Heinz Wiesemann, ktorý na tlačovej konferencii v Krakove hovoril narážajúc na nedávne útoky z Nice, Mníchova či Ansbachu na význam existencie spoločenstva nádeje, a nielen spoločenstva hrôzy. Z dejiska SDM by preto podľa jeho názoru malo vzísť posolstvo: Dajte svetu ľudskú podobu, nenechajte sa zastrašiť obavami a násilím.

Na nerušený priebeh veľkého podujatia v Krakove a jeho okolí bude dbať 25.000 príslušníkov poľských bezpečnostných zložiek. Na námestiach a v uliciach poľského historického mesta bolo už dnes vidieť medzi veselými, pospevujúcimi a tancujúcimi účastníkmi Svetových dní mládeže aj príslušníkov polície s automatickými zbraňami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František