Samovražedné útoky v Mogadiše zabili najmenej 12 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Samovražedné útoky v Mogadiše zorganizoval aš Šabáb
K zodpovednosti za samovražedné útoky sa prihlásila islamská skupina aš-Šabáb. Mogadišo, 26. júl 2016. Foto: SITA/AP

Mogadišo 26. júla (WebNoviny.sk) – Na najmenej 12 sa zvýšil počet obetí dvoch samovražedných útokov, ku ktorým došlo v utorok v somálskej metropole Mogadišo pri zariadeniach Organizácie Spojených národov a kasárňach jednotiek Africkej únie. Ďalších deväť ľudí vyviazlo so zraneniami, informovala tlačová agentúra DPA.

Svedkovia hlásili aj streľbu. „Videl som, ako všetci utekajú. Ľudia padali na zem. Ďalší hľadali úkryt pred guľkami, ktoré nám lietali nad hlavami,“ citovala DPA jedného zo svedkov. V oboch prípadoch stáli za útokmi samovražední útočníci. Obeťami sú zväčša príslušníci somálskych ozbrojených síl a ugandskí vojaci-členovia jednotiek Africkej únie.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásila vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio Andalus islamská skupina aš-Šabáb, blízka teroristickej sieti al-Káida, ktorej cieľom je zosadiť somálsku vládu podporovanú medzinárodným spoločenstvom a zaviesť v krajine prísnu verziu islamského práva šaría.

Podľa rovnakého zdroja boli cieľom útokov, ktoré si podľa aš-Šabáb vyžiadali 27 obetí na životoch, objekty OSN a základňa ozbrojených síl Africkej únie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb