Rusi porušujú nad Čiernym morom pravidlá, sťažujú sa Bulhari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stíhačka
Vojenská stíhačka typu Su-27 sa zrútila v katastri obce Arťomovo v okrese Puškino Foto: SITA/AP

Sofia 26. júla (WebNoviny.sk) – Bulharská vláda obvinila v utorok Rusko z porušovania medzinárodných pravidiel letovej prevádzky v priestore nad Čiernym morom, kde sa podľa nej ruské lietadlá pohybujú bez toho, aby mali zapnuté komunikačné zariadenia známe ako transpondery a ich posádky vopred oznámili svoje letové plány.

Bulharské ministerstvo obrany, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra AP, týmto spôsobom reagovalo na slová hovorcu ruského armádneho rezortu z pondelka, keď odmietol predošlé výčitky zo strany Sofie. Bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev v nedeľňajšom rozhovore pre televíznu stanicu Nova povedal, že ruské vojenské i komerčné lietadlá čoraz častejšie narúšajú bulharský vzdušný priestor.

Podľa Nenčeva lietadlá ruských síl narušili za posledný mesiac štyrikrát „bulharský priestor zodpovednosti“ v rámci vzdušného priestoru NATO. „Je to veľmi znepokojujúce, takže sme museli prijať preventívne opatrenia,“ doplnil minister s tým, že Bulharsko pri týchto incidentoch nasadilo svoje stíhačky. Bulharsko podľa Nenčeva žiadalo vysvetlenie od Moskvy, tá však trvá na tom, že nijakú oficiálnu požiadavku tohto druhu nedostala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať