Útočník z Ansbachu bojoval v Iraku ako vojak al-Káidy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Útočník z Ansbachu bojoval v Iraku ako vojak al Káidy
V čase útoku 27-ročný Sýrčan prišiel do Nemecka ako žiadateľ o azyl, tamojšie úrady však jeho žiadosť zamietli . Foto: SITA/AP

Berlín 27. júla (WebNoviny.sk) – Samovražedný bombový útočník sýrskeho pôvodu, ktorý v nedeľu zranil v bavorskom meste Ansbach 15 ľudí, bojoval v minulosti v Iraku a Sýrii na strane tamojších odnoží al-Káidy. Teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorej tento muž prisahal vernosť, to uviedla vo svojom týždenníku an-Naba.

Agentúra AP informovala, že podľa článku zverejneného v utorok večer na internete Muhammad Dalíl strávil výrobou bomby odpálenej v Ansbachu tri mesiace. V minulosti bol údajne bojovníkom al-Káidy v Iraku, po založení sýrskej odnože tejto organizácie, známej ako Front an-Nusra, však prešiel do jej radov, na čo utrpel zranenia pri mínometnom útoku.

Útočníka mohol krátko pred činom priamo ovplyvniť prostredníctvom chatu zatiaľ neznámy človek. Tieto poznatky z doterajšieho vyšetrovania pozadia prípadu zverejnil v stredu bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann a informovali o nich tak tlačová agentúra DPA, ako aj Bavorský rozhlas (BR).

Podľa ministra nevedno, či táto kontaktná osoba pochádzala z radov skupiny IS ani kde sa v čase chatovania nachádzala. To by mohol ukázať ďalší priebeh pokračujúceho vyšetrovania, naznačil Herrmann. Ako však poznamenal, evidentne došlo k bezprostrednému kontaktu Sýrčana s niekým, kto výrazne ovplyvnil dianie v súvislosti s atentátom pred vchodom na festivalové teritórium v Ansbachu.

Intenzívne chatovanie, na ktoré vyšetrovatelia prišli pri skúmaní mobilného telefónu útočníka, sa podľa Herrmanna skončilo bezprostredne pred samotným činom. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho pred osudnou nedeľou 24. júla tento chatový kontakt už jestvoval, či to boli týždne, mesiace alebo dokonca ešte dlhšie obdobie.

V izbe samovražedného atentátnika sa, ako potvrdil bavorský minister vnútra, našla väčšia suma peňazí v hotovosti, a to v podobe zrolovaných bankoviek s hodnotou 50 eur. Celkovú sumu však minister nekonkretizoval. Pôvod týchto peňazí zatiaľ nie je známy, avšak minister považuje za nepredstaviteľné, aby ich migrant v Nemecku ušetril výlučne z vreckového.

V čase útoku 27-ročný Sýrčan prišiel do Nemecka ako žiadateľ o azyl, tamojšie úrady však jeho žiadosť zamietli a rozhodli, že bude vyhostený do Bulharska. Periodikum IS uvádza, že po vypuknutí sýrskej krízy v roku 2011 Dalíl útočil na vládne sily ručnými granátmi a zápalnými fľašami. Podľa AP prisahal vernosť IS zrejme po tom, ako sa táto skupina v roku 2013 odčlenila od Frontu an-Nusra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia