Policajtov nebolo počas útoku v Nice málo, tvrdí inšpekcia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok v Nice
Vo francúzskom meste Nice zahynuli desiatky ľudí po tom, ako nákladné auto vrazilo do davu ľudí oslavujúcich sviatok dobytia Bastily. Nice, 15. júla 2016 Foto: SITA/AP

Paríž 27. júla (WebNoviny.sk) – Bezpečnostné opatrenia v juhofrancúzskom Nice neboli večer 14. júla, keď tam 31-ročný muž za volantom mraziarenského vozidla vrazil do davu účastníkov osláv štátneho sviatku na promenáde a pripravil o život 84 ľudí, neprimerane malé. Poriadkové sily boli adekvátne vzhľadom na skutočnosť, že neboli k dispozícii žiadne informácie o osobitom ohrození.

V Paríži o tom v stredu informovala šéfka Generálnej inšpekcie francúzskej polície Marie-France Monégerová-Guyomarc’hová. Ministerstvo vnútra Francúzskej republiky predtým nariadilo prešetrenie prítomnosti bezpečnostných zložiek v Nice v reakcii na ostrú kritiku opozície, ktorá spochybnila oficiálne údaje o počte nasadených policajtov.

Inšpektori teraz potvrdili, že na promenáde v Nice bolo v čase útoku 64 príslušníkov celoštátnej polície, informovala tlačová agentúra DPA. Len v utorok zaznamenala francúzska justícia prvé oficiálne sťažnosti od rodín obetí teroristického útoku v Nice zo 14. júla. Ide o sťažnosti, ktoré poukazujú na nedostatky v bezpečnostnej oblasti a na zodpovednosť francúzskeho štátu a radnice mesta Nice.

Tamojší prokurátor Jean-Michel Pretre pre médiá potvrdil, že zatiaľ boli zaregistrované prvé štyri sťažnosti, ďalšie na úradnú registráciu ešte čakajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia