Rusi monitorovali tisícky navrátilcov z krízových oblastí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát
Foto: SITA/AP

Petrohrad 27. júla (WebNoviny.sk) – Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) sa len v priebehu vlaňajška zamerala na takmer 3000 osôb, ktoré sa vrátili do Ruska z krízových oblastí v Afganistane, Sýrii a Iraku. Informoval o tom v stredu jej riaditeľ Alexandr Bortnikov, ktorého vyjadrenie prevzala z ruských médií agentúra DPA.

„Približne 220 týchto ľudí pripravuje útoky. Iní sú činní ako verbovači pre džihád,“ povedal Bortnikov v Petrohrade. Uvedené osoby podľa neho podstúpili výcvik v teroristických táboroch a podieľali sa na útokoch v zahraničí.

„Nie je žiadne tajomstvo, že explozívny nárast počtu migrantov z Blízkeho východu a severnej Afriky destabilizuje situáciu v mnohých krajinách,“ vyjadril sa šéf FSB podľa agentúry TASS. Navrátilcov z krízových oblastí označil za veľké bezpečnostné riziko aj pre Rusko, pričom vyzval na vytvorenie medzinárodnej databázy podozrivých z terorizmu.

„Organizácie, ako sú Islamský štát alebo al-Káida, popri svojej teroristickej činnosti vytvorili aj spiace bunky. Tie sa mohli v početných migračných prúdoch dostať do európskych štátov,“ upozornil Bortnikov.

Rusko od konca septembra podniká nálety na ciele v Sýrii, čo Moskva zdôvodňuje okrem iného tým, že chce zabrániť vracaniu militantných islamistov ruského pôvodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia