Bavorsko chce posilniť políciu a zaviesť migračné kvóty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemecká polícia
Foto: SITA/AP

Mníchov 28. júla (WebNoviny.sk) – Vláda nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko, kde minulý týždeň došlo k dvom teroristickým útokom, predstavila dnes novú bezpečnostnú koncepciu.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann z Kresťanskosociálnej únie (CSU) podľa týždenníka Focus informoval, že rady polície by malo v rokoch 2017-2020 posilniť celkovo 2000 nových príslušníkov. Tí by mali byť lepšie vybavení, napríklad balistickými helmami, kvalitnejšími nepriestrelnými vestami a obrnenými vozidlami.

Obrazom: Streľba v Mníchove

V oblasti migrácie požaduje Herrmann zavedenie kvót podľa vzoru Rakúska. Nemecko by malo prijať za rok maximálne 200.000 migrantov, z toho 30.000 by pripadlo Bavorsku. Podľa ministra treba skoncovať s nekontrolovaným prílevom migrantov a zamedziť ďalšej liberalizácii vízovej povinnosti. Narážal tým na rokovania EÚ s Tureckom, pričom vyzval na skončenie prístupových rokovaní s Ankarou. Posilniť by sa mali aj špeciálne jednotky a sledovacie tímy a viac policajtov sa má venovať boju proti počítačovej kriminalite. Plánuje sa i rozšírenie monitorovania železničných staníc, vlakov a verejných priestranstiev kamerami.

Odsúdení pravicoví extrémisti by mali nosiť elektronické náramky, na čo už sú v Bavorsku vytvorené legislatívne podmienky. Zrýchlené azylové konanie, ktoré požaduje Bavorsko, nesmie byť na úkor bezpečnosti, povedal Herrmann. O tom, či niekto dostane azyl z politických dôvodov, by sa malo rozhodnúť až po ústnom vypočutí žiadateľa v prítomnosti príslušníkov bezpečnostných zložiek. Zrušiť sa musí procedúra, v rámci ktorej žiadatelia len vyplnia dotazník.

„Musíme lepšie vedieť, čo sa deje v utečeneckých táboroch,“ povedal Herrmann s tým, že v tejto súvislosti je potrebné sprísniť ich monitorovanie. CSU vyzvala aj na sprísnenie bezpečnostnej politiky v celom Nemecku, najmä na rozšírenie uchovávania údajov. Telekomunikačné spoločnosti, poskytovatelia e-mailových služieb a sociálne médiá by mali byť povinné uchovávať prevádzkové údaje. Doba uchovávania takýchto dát by sa mala zo súčasných desiatich týždňov „výrazne“ predĺžiť.

Teroristické útoky sa uplynulý týždeň odohrali v bavorských mestách Würzburg a Ansbach. V Ansbachu sa 24. júla večer odpálil samovražedný atentátnik sýrskeho pôvodu, ktorému v Nemecku odmietli udeliť azyl a čakalo ho vyhostenie do Bulharska. V pondelok 18. júla zaútočil v regionálnom vlaku krátko pred stanicou vo Würzburgu 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu, ktorý sekerou a nožom zranil štyroch občanov Hongkongu; polícia ho zastrelila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia