Španieli sa opäť pokúsia zostaviť vládu, kráľ poveril Rajoya

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spanielsko volby

Madrid 28. júla (WebNoviny.sk) – Španielsky kráľ Filip VI. poveril vo štvrtok, viac ako mesiac po predčasných parlamentných voľbách, zostavením novej vlády úradujúceho premiéra Mariana Rajoya, lídra španielskych ľudovcov z PP, ktorí dostali najviac voličských hlasov.

Ako po stretnutí s monarchom uviedol predseda španielskej vlády, informoval kráľa, že zatiaľ nedisponuje potrebnou podporou, avšak poverenie prijíma.

Španielsky monarcha vo štvrtok stretnutím s Marianom Rajoyom ukončil trojdňové konzultácie s predstaviteľmi významných politických strán, v rámci ktorých sa v paláci Zarzuela severozápadne od Madridu stretol aj s lídrom socialistov z PSOE Pedrom Sánchezom, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Kým Rajoy je naklonený vytvoreniu veľkej koalície z dvoch spomínaných najsilnejších strán krajiny, Sánchez podľa vlastných slov Filipa VI. informoval, že poslanci PSOE by v prípade kandidatúry Rajoya za premiéra hlasovali v parlamente proti. Úradujúci premiér vo štvrtok varoval, že je potrebné zabrániť v Španielsku ďalšiemu opakovaniu parlamentných volieb a v čo najkratšom čase vytvoriť vládu, pretože krajinu čakajú veľké výzvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia