Clintonovej prezidentská kampaň bola terčom hakerského útoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Clintonová
Hackeri napadli prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej. Foto: SITA/AP

Washington 30. júla (WebNoviny.sk) – Počítačoví piráti prenikli do systémov napojených na kampaň prezidentskej kandidátky americkej Demokratickej strany Hillary Clintonovej v rámci rozsiahlejšieho útoku na stranícke vedenie, o ktorom sa verejnosť dozvedela v priebehu tohto týždňa. Agentúra AP o tom informovala v noci na dnes s odvolaním sa na osoby z prostredia Clintonovej kampane.

Terčom hakerov bol podľa nich analytický program v systémoch Demokratického národného výboru (DNC), ktorý je využívaný aj v prezidentskej kampani a slúži viacerým ďalším organizáciám. Hovorca Clintonovej tímu Nick Merrill povedal, že skúmanie odborníkmi na počítačovú bezpečnosť neprinieslo „žiadne dôkazy“ o možnom ohrození „vnútorných systémov“ strany.

Clintonovej kampaň odmietla prezradiť ďalšie podrobnosti ohľadne napadnutého programu alebo povahy samotného útoku.

Platforma WikiLeaks zverejnila vo štvrtok, v tretí deň nominačného zjazdu demokratov, ktorý potvrdil Clintonovú ako prezidentskú kandidátku, záznamy z hlasovej odkazovej schránky DNC, ktorý je oficiálnym riadiacim orgánom strany. Ešte 22. júla sa dostalo na verejnosť aj takmer 20.000 e-mailov DNC z uplynulého roka. Predsedníčka DNC Debbie Wassermanová-Schultzová o dva dni neskôr oznámila odstúpenie z funkcie, keďže sa ukázalo, že stranícke vedenie napriek prísľubom nestrannosti počas procesu primárok favorizovalo Clintonovú na úkor jej súpera Bernieho Sandersa.

Uvedeným prienikom do systémov Demokratickej strany sa zaoberá americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Prezident Barack Obama nevylúčil možnosť, že za únikom interných e-mailov strany je Rusko, čo však tamojší predstavitelia odmietajú.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaHillary Clintonová