Pápež František pokračuje v nabitom programe návštevy Poľska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František
Pápež František Foto: SITA/AP

Krakov 30. júla (WebNoviny.sk) – Pápež František, ktorý je pri príležitosti Svetových dní mládeže v Krakove a jeho okolí na oficiálnej návšteve Poľska, pokračoval dnes v nabitom programe.

Na Sv. omši, ktorú celebroval v prítomnosti asi 2000 kňazov, členov rôznych rádov a seminaristov z celého Poľska v Svätyni Jána Pavla II. v Krakove, sa vyslovil za otvorenejšiu a skromnejšiu cirkev.

Upozornil, že v životoch duchovných a iných osôb blízkych Bohu sa môže často objaviť pokušenie zostať uzavretý v sebe a vo svojom prostredí, a to z obáv alebo pohodlnosti. Súčasne zdôraznil, že smerovanie, ktoré udal Ježiš, však predpokladá opak. Podľa jeho slov Ježiš od samého začiatku túži po otvorení cirkvi a jej pôsobení vo svete. Pápež sa súčasne pri tejto príležitosti vyslovil proti uzavretiu v úzkych priestoroch medzi stenami egoizmu bez nádeje a radosti.

Pred samotným dejiskom omše bolo ďalších 5000 duchovných a veriacich, informovala spravodajská televízia TVN24 a svetové agentúry.

Vyspovedal osem účastníkov Svetových dní mládeže

Už ráno sa pápež František po cestách lemovaných množstvom veriacich presunul do krakovskej štvrte Lagiewniki.

Pomodlil sa tam v kláštornej kaplnke pri hrobe jednej z patróniek Svetových dní mládeže, pápežom Jánom Pavlom II. v roku 2000 svätorečenej Faustyny Kowalskej (1905-1938).

V Sanktuáriu Božieho milosrdenstva vyspovedal namiesto plánovaných piatich osem účastníkov Svetových dní mládeže 2016, medzi ktorými boli mladí ľudia z Talianska, Poľska, ale aj Argentíny či Brazílie. Následne celebroval spomínanú sv. omšu v neďalekom Sanktuáriu Jána Pavla II. V Lagiewnikoch privítali argentínskeho pápeža aj španielske songy a tance, takže hlava katolíckej cirkvi neplánovane prehovorila i vo svojom materinskom jazyku.

Mladých obedujúcich v pápežovej spoločnosti očarila jeho Charizma

Za mimoriadne vtipného, žartujúceho a spoločenského človeka, ktorý im poskytol množstvo rád a odpovedí na otázky nielen náboženského charakteru, označili pápeža Františka účastníci Svetových dní mládeže 2016, ktorým sa dostalo šťastia absolvovať s hlavou katolíckej cirkvi spoločný obed v miestnom Arcibiskupskom paláci.Išlo o chutný zdravý výber poľských gastronomických špecialít.

Medzi vybranými boli mladí ľudia z rôznych krajín všetkých kontinentov, konkrétne Ruska a Ukrajiny, Poľska a Nemecka, Brazílie, Kolumbie, Kostariky a Kanady, Pobrežia Slonoviny a Zimbabwe, ako aj Vietnamu a Nového Zélandu.

Hovorkyňa Svetových dní mládeže Dorota Abdelmoulová na následnom stretnutí so zástupcami médií hovorila o mimoriadne vzrušujúcom a významnom momente pre všetkých prítomných. Zdôraznila, že hlava katolíckej cirkvi mala veľkú radosť a pôsobila veľmi šťastne v spoločnosti mladých ľudí, ktorých podľa ich vlastných slov neustále pobádala ku konverzácii a novým otázkam.

Žalúdok má zo železa

Pýtali sa ho na to, ako sa modliť, ako správne kresťansky prežívať každodenný život, prezradili viacerí z nich pre novinárov. Otázky sa však týkali aj pocitov pápeža Františka bezprostredne po zvolení do funkcie hlavy katolíckej cirkvi, jeho obľúbených jedál a hudby.

Dvadsaťročná Nemka poľského pôvodu Anna Szargiejová z Essenu, ktorá bola medzi šťastlivcami, sa pre tlačovú agentúru DPA vyjadrila, že pápež je totálne veselý, milý človek plný vtipov. Priznala, že bola spočiatku mimoriadne vystresovaná, avšak rodák z Argentíny ju zbavil akejkoľvek nervozity. Podľa jej slov pápež na otázku o obľúbenej hudbe odpovedal, že rád počúva diela Richarda Wagnera a na margo obľúbeného jedla uviedol, že „zje všetko, pretože má žalúdok zo železa„.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František