Škóti sa v centre Glasgowa domáhali referenda o nezávislosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Škótsko
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová avizovala, že preskúma všetky právne možnosti pre zotrvanie Škótska v Európskej únii. Foto: SITA/AP

Glasgow 30. júla (WebNoviny.sk) – Tisícky Škótov demonštrovali dnes v centre Glasgowa za nové referendum o nezávislosti tejto časti Veľkej Británie. Bola to prvá podobná demonštrácia od britského plebiscitu, v ktorom sa väčšina občanov ostrovnej monarchie, nie však väčšina Škótov, vyjadrila za brexit – vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie.

Na akcii stúpencov nezávislosti Škótska sa podľa odhadov zúčastnilo do 4000 ľudí. Mnohí z nich mávali škótskymi vlajkami, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Ako je známe, škótska premiérka Nicola Sturgeonová avizovala, že preskúma všetky právne možnosti pre zotrvanie Škótska v Európskej únii. Medzi jej priority patrí aj vypísanie ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska.

V plebiscite zo septembra 2014 sa väčšina 55 percent Škótov vyslovila za zotrvanie vo Veľkej Británii. Rozhodnutie o brexite však navodila úplne novú situáciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nicola Sturgeonová