Putin navštívil Slovinsko, odhalil pamätník ruským vojakom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putin
Ruský prezident Vladimir Putin kladie veniec ku pamätníku ruským a sovietskym vojakom padlým v oboch svetových vojnách na území Slovinska. Foto: SITA/AP

Ľubľana/Moskva 30. júla (WebNoviny.sk) – Na jednodňovú návštevu Slovinska pricestoval v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra STA.

Putin a slovinský prezident Borut Pahor zúčastnili na ceremónii pri príležitosti stého výročia ruskej kaplnky v priesmyku Vršič. Podľa agentúry DPA je venovaná ruským vojakom, ktorých v roku 1916 zabila lavína. Pahor zdôraznil, že toto podujatie zjednotilo tých, ktorým nie je mier ľahostajný.

Prvý pamätník svojho druhu mimo Ruska

Prezidenti v Ľubľane slávnostne otvorili pamätník venovaný sovietskym a ruským vojakom, ktorí padli na slovinskom území v prvej a druhej svetovej vojne. Pred večerou sa Pahor a Putin stretnú pri rokovacom stole. Podľa agentúry STA ide o prvý pamätník svojho druhu mimo Ruska. Vence k pamätníku položili starosta Ľubľany Zoran Jankovič a istý predstaviteľ ruskej komunity v Slovinsku. Na mramorovo-bronzovom pamätníku sa nachádza 3000 mien vojakov, ktorí padli na slovinskom území. Pamätník sa nachádza na ľubľanskom hlavnom cintoríne a bol zhotovený ruskými sochármi za použitia bieleho mramoru zo slovinskej obce Hotavlje. Jeho vznik iniciovali Putin a Pahor v roku 2011, keď boli obaja premiérmi svojich krajín.

Ukrajinci žijúci v Slovinsku usporiadali v blízkosti ruského veľvyslanectva protest. Slovinský prezident Borut Pahor vo štvrtok v rozhovore pre TASS uviedol, že Rusi sú v Slovinsku vždy vítanými hosťami. „Nemáme žiadne problémy. My, Slovinci, sme potešení, keď sa stretneme s Rusmi. A môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že Rusi radi komunikujú so Slovincami… Tak či onak, sme najzápadnejšou časťou slovanského sveta, to je aj dôvod, prečo sa práve tu objavila myšlienka Fóra slovanských kultúr,“ povedal Pahor. Vysvetlil, že ochota zachovať tento prvok etnickej identity je veľmi dôležitá.

Prehlbovanie spolupráce medzi Ruskom a Slovinskom

Slovinský prezident vyjadril presvedčenie, že Putinova návšteva povedie k prehlbovaniu politickej a ekonomickej spolupráce medzi Ruskom a Slovinskom. Pahor zároveň odhalil svoje plány navštíviť na budúci rok Rusko a podpísať tam veľký balík dokumentov. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý realizoval inštitút Mediana, sedem z desiatich Slovincov víta návštevu Putina, uviedla agentúra STA.

Denník Delo vidí v návšteve Putina podnikateľskú príležitosť, hoci, ako pripomenul, niektorí ľudia sú presvedčení, že pozvaním šéfa Kremľa reputácia Slovinska utrpela „medzinárodnú“ ujmu. Slovinsko je po Grécku a Fínsku treťou členskou krajinou Európskej únie, ktorú Putin tento rok navštívil. Okrem toho európski lídri, napríklad taliansky premiér Matteo Renzi, nevidia nič zlého na tom, aby prijali Putinovo pozvanie do Ruska v záujme domácej ekonomiky. Mal by sme sa učiť do USA, napísal denník. Kým sa podľa neho Európe podarilo skomplikovať situáciu sankcionovaním Moskvy na príkaz NATO, Američania zintenzívnili obchod s Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Borut PahorMatteo RenziVladimir PutinZoran Jankovič