Prioritou je zničenie Islamského štátu, vyhlásil Trump

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

YOUNGSTOWN 16. augusta (WebNoviny.sk) – Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump chce v prípade svojho víťazstva v novembrových voľbách zmeniť americkú zahraničnú politiku a namiesto pomoci iným krajinám ju mieni zamerať na zničenie tzv. Islamského štátu.

„Ak sa stanem prezidentom, éra pomoci štátom sa veľmi rýchlo a dôrazne skončí,“ povedal Trump v pondelok v prejave na tému zahraničnej politiky, s ktorým vystúpil v Youngstowne v štáte Ohio.

Chce bojovať proti šíreniu radikálneho islamizmu

Stratégia iniciovať zmenu režimu nebola podľa Trumpa úspešná, čo sa ukázalo okrem iného v Iraku. Zopakoval svoj postoj, že Spojené štáty urobili chybu, keď uskutočnili inváziu do Iraku a zvrhli režim Saddáma Husajna. Oveľa väčšou chybou je však to, že sa odtiaľ rýchlo stiahli.

„Vždy som hovoril: Nechajte si ropu, nechajte si ropu,“ povedal Trump. Teraz sa ukázalo, že Islamský štát financuje nákup zbraní do značnej miery z predaja irackej ropy.

Vinu za to, že radikálny islam zapustil korene na Blízkom východe, pripísal Trump súčasnému prezidentovi Barackovi Obamovi a bývalej šéfke americkej diplomacie Hillary Clintonovej, ktorá je zároveň jeho vyzývateľkou v boji o Biely dom. Obama podľa neho nedokázal identifikovať nepriateľa, ktorým sú radikálni islamskí teroristi. „Nemôžeme si vždy vybrať našich priateľov, ale nemôžeme nikdy zlyhať pri rozpoznaní našich nepriateľov,“ povedal Trump.

Práve boj proti šíreniu radikálneho islamizmu bude hlavným cieľom jeho administratívy v prípade volebného víťazstva. Trump mieni spolupracovať „s našimi priateľmi na Blízkom východe“ i so Severoatlantickou alianciou, ktorú doteraz kritizoval. NATO však po jeho pripomienkach zmenilo svoju politiku a vytvorilo nové oddelenie zamerané na terorizmus. V boji proti IS by USA podľa Trumpa mohli nájsť „spoločnú reč s Ruskom“. Ako prezident chce „dôrazne presadzovať spoločné vojenské operácie na rozdrvenie a zničenie“ IS a byť „priateľom všetkých umiernených moslimských reformátorov na Blízkom východe“.

Prisľúbil, že dočasne pozastaví imigráciu

Trump sa vyslovil za reformu systému previerok prisťahovalcov. Poukázal na to, že páchatelia série útokov v Spojených štátoch – spomenul 11. september 2001, Bostonský maratón v roku 2013 a tohtoročnú streľbu v nočnom klube v Orlande – spáchali „imigranti alebo deti imigrantov“.

„Do tejto krajiny by sme mali pustiť iba tých, ktorí zdieľajú naše hodnoty a rešpektujú našich ľudí,“ konštatoval Trump. Zároveň prisľúbil, že dočasne pozastaví imigráciu z „najnebezpečnejších a najnestabilnejších regiónov sveta“, ktoré vyvážajú terorizmus.

Trump v tejto súvislosti povedal, že v čase studenej vojny existovali v USA ideologické previerky. „Je čas na nové previerky prispôsobené hrozbám, ktorým čelíme dnes. Hovorím tomu extrémne preverovanie,“ vyhlásil. Republikánsky prezidentský kandidát navrhol zriadenie „komisie pre radikálny islam“, ktorá by zahŕňala „reformné hlasy v moslimskej komunite“ a jej úlohou by bol boj proti džihádistickým sieťam a zastavenie radikalizácie mladých Američanov.

Trump kritizoval aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a jej utečeneckú politiku, ktorej výsledkom bola záplava žiadateľov o azyl zo Sýrie, Iraku a iných krajín. „Hillary Clintonová chce byť americkou Angelou Merkelovou – a vy viete, akú katastrofu znamenala táto masívna imigrácia pre Nemecko a občanov Nemecka,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump
Firmy a inštitúcie Islamský štát