Boje na východe Ukrajiny nabrali na intenzite, hlási OBSE

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojnou zmietaná Ukrajina
Medzi separatistami na Ukrajine bojuje aj niekoľko Slovákov. Minister vnútra Robert Kaliňák potvrdil, že v súčasnej dobe prebieha ich identifikácia. Foto: SITA/AP

UKRAJINA 19. augusta (WebNoviny.sk) – Boje na východe Ukrajiny minulý týždeň nabrali na intenzite. Informovala o tom dnes agentúra DPA odvolávajúca sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá konflikt na Ukrajine monitoruje.

Počet prípadov výbuchov a porušení prímeria v Luhanskej oblasti sa oproti prvému augustovému týždňu, keď ich OBSE zaznamenala 420, takmer zdvojnásobil na 780. Zvýšený počet výbuchov zaznamenala aj v Doneckej oblasti. Len počas nedele ich zaregistrovala 500.

Napätie na Ukrajine eskalovalo minulý týždeň pre udalosť na Ruskom anektovanom polostrove Krym. Rusko vtedy obvinilo Ukrajinu z vyslania špeciálnych jednotiek na Krym, kde sa podľa Moskvy pokúsili zaútočiť na tamojšiu infraštruktúru. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil ruské obvinenia za absurdné a na napätú situáciu zareagoval uvedením svojich jednotiek na východe krajiny a na hranici s Krymom do bojovej pohotovosti.

Porošenko vo štvrtok vyhlásil, že v prípade zhoršenia situácie v Donbase a na Kryme bude nútený vyhlásiť stanné právo a novú mobilizáciu. Povedal to počas návštevy Ľvovskej oblasti. Podľa Porošenka existuje vysoká pravdepodobnosť, že situácia v Donbase bude eskalovať. „Vôbec nevylučujeme totálnu ruskú inváziu vo všetkých smeroch. Sme pripravení. Naše ozbrojené sily sú pripravené odraziť nepriateľa na východe aj pozdĺž administratívnej hranice s Krymom,“ dodal Porošenko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe