V tábore pri Calais býva najviac utečencov od jeho vzniku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci v Calais
Foto: ilustračné, SITA/AP

Paríž 20. augusta (WebNoviny.sk) – Slum známy pod názvom Džungľa pri prístavnom meste Calais na severozápade Francúzska obýva podľa posledného sčítania 6901 migrantov. Ide o dosiaľ najvyššie oficiálne napočítané množstvo od jeho vzniku pred 16 mesiacmi. S odvolaním sa na úrady z regiónu Calais o tom informovala agentúra AP.

Dve hlavné charitatívne organizácie, ktoré pôsobia v tejto oblasti – L’Auberge des Migrants a Help Refugees – však svoju augustovú štatistiku stanovili ešte vyššie, a síce uvádzajú, že v tomto neoficiálnom slume žije až 9106 ľudí. Prefektúra departementu Pas-de-Calais v piatok vyhlásila, že „precízne a vyčerpávajúce“ sčítanie migrantov vykonali pred dvoma dňami príslušníci pohraničnej polície.

Počet migrantov stanujúcich pri Calais je už tradične v letných mesiacoch vysoký, píše AP. Prispievajú k tomu dobré poveternostné podmienky v Stredozemnom mori, kadiaľ sa migranti plavia v člnoch do Európy. Slum známy pod názvom Džungľa, ktorý postupne vyrástol na predmestí tohto prístavného mesta, dali úrady začiatkom roka vypratať a ľudí premiestnili do oficiálnych táborov. Počet jeho obyvateľov tak vtedy znížili zhruba na polovicu.

V piatkovom vyhlásení úradov sa spomína tiež zámer tento „nadivoko“ postavený tábor rozobrať úplne, presný termín, dokedy sa tak má stať, však neuviedli. Rôzne tábory pri Calais na severe Francúzska vznikajú už roky. Z prístavu totiž odchádzajú trajekty a plavia sa cez Lamanšský prieliv do Británie, alebo sa do ostrovnej krajiny dá dostať aj vlakom cez Eurotunel. Situácia v okolí Calais je okrem iného zdrojom veľkého bezpečnostného napätia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia