Otec útočníka z Mníchova vyjadril súcit rodinám obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Streľba v Mníchove si vyžiadala obete na životoch
Na miesto piatkovej streľby pri mníchovskom nákupnom centre Olympia nosia ľudia kvety a zapaľujú sviečky. Mníchov, 23. júl 2016. Foto: SITA/AP

MNÍCHOV 22. augusta (WebNoviny.sk) – Presne mesiac po streľbe v Mníchove, kde 18-ročný nemecký tínedžer iránskeho pôvodu pripravil v okolí nákupného centra strelnou zbraňou o život deväť ľudí a následne obrátil zbraň proti sebe, sa v pondelok útočníkov otec obrátil na blízkych obetí.

„Plačeme s Vami, smútime s Vami a trpíme s Vami,“ odkázal pozostalým prostredníctvom najčítanejšieho nemeckého denníka Bild. „Naše utrpenie a bolesť sú nekonečné a sotva sa dajú vydržať,“ konštatoval a pripomenul, že všetky rodiny obetí, ale aj páchateľova prišli do Nemecka s nádejou na lepší život svojich potomkov.

Mladík netajil svoj obdiv k Adolfovi Hitlerovi, s ktorým ho spájal rovnaký deň narodenia. Podľa vyšetrovateľov patril medzi pravicových extrémistov obdivujúcich nórskeho masového vraha Andersa Breivika a bol hrdý na svoj „árijský“ pôvod, zatiaľ čo väčšinu jeho obetí identifikovali ako ľudí s koreňmi v rôznych balkánskych štátoch. Útok načasoval na deň, keď uplynulo presne päť rokov od Breivikovho vyčíňania v nórskej metropole a jej okolí.

Obrazom: Streľba v Mníchove

Útočníkov otec, ktorý sa už týždeň po dramatických hodinách v Mníchove zdôveril širokej verejnosti, že mladíkovi príbuzní dostávajú vražedné hrozby, teraz pripomenul, že jeho syn sa stal na jednej škôl z Nemecku terčom mobingu spolužiakov a že vedenie školy na otcovo písomné upozornenie, aby s tým niečo urobilo, vôbec nereagovalo.

Pre bavorský krajinský rezort kultúry to bola síce nová informácia, o nezodpovedanom liste nemalo podľa hovorcu potuchy. Súčasne však pripomenulo, že chlapec ukončil toto štúdium napokon na inej škole, kde ho podľa známych faktov v plnej miere akceptovali.

V uplynulých dňoch priniesli nemecké médiá aj informáciu o tom, že tínedžer si streľbu nacvičoval už pred niekoľkými mesiacmi počas dovolenky v Iráne. Vyšetrovatelia to však ani nepotvrdili, ani nevyvrátili s tým, že je to podobne ako niektoré ďalšie aspekty predmetom

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať