Žena pobodala v Bruseli troch ľudí, zastavila ju až polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Razie v Belgicku, v meste platí najvyšší stupeň ohrozenia
Belgická polícia počas nedeľňajšej večernej protiteroristickej operácie v Bruseli a širšom okolí, ako aj v meste Charleroi predbežne zatkla 16 ľudí a uskutočnila 22 razií. Foto: SITA, AP

BRUSEL/BRATISLAVA 23. augusta (WebNoviny.sk) – Belgická polícia identifikovala ženu, ktorá v pondelok v Bruseli nožom pobodala celkovo troch ľudí a neskôr ju muži zákona postrelili. Ide o 52-ročnú ženu pôvodom z Filipín, pričom polícia sa domnieva, že jej konanie nebolo politicky motivované. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu polície Xaviera Dellicoura to napísala agentúra Reuters.

Útočníčku, ktorej meno polícia nateraz nezverejnila, ešte predvedú na výsluch pred prokuratúru. Aktuálne sa nachádza v lekárskej starostlivosti po tom, ako ju pri zásahu v rušnom nákupnom centre postrelila polícia.

Páchateľka útočila najprv v autobuse a potom v nákupnom centre, aktualizovali informácie belgickí prokurátori.

Policajné autá a príslušníci prišli urýchlene na prvé miesto činu a uzatvorili okolie autobusovej zastávky v bruselskej štvrti Uccle, kde k útoku došlo. Nad hlavami lietala policajná helikoptéra, opísala dnešnú situáciu tlačová agentúra AP. Útočníčka v autobuse pobodala a ľahko zranila dvoch ľudí, potom ušla a pobodala tretiu osobu v neďalekom nákupnom stredisku. Dôvod útoku je stále nejasný.

Hovorkyňa bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschová informovala, že tri obete „utrpeli ľahké zranenia a všetky boli prevezené do nemocnice na ošetrenie“. „Žena neuposlúchla policajtov, preto boli nútení použiť strelnú zbraň,“ vysvetlila Van Wymerschová. Belgicko je v stave vysokej pohotovosti od samovražedných bombových útokov z 22. marca na letisko a stanicu metra v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

V posledných týždňoch musela byť belgická polícia okamžite vyslaná k viacerým trestným činom, v niektorých prípadoch išlo o falošný poplach. Van Wymerschová zdôraznila, že úrady nemajú „žiadne náznaky“, že útok nožom súvisel s terorizmom. Belgické médiá zverejnili správu, že žena-päťdesiatnička bola viditeľne v stave duševnej nevyrovnanosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia