Česko nechce na svojom území silnú moslimskú komunitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moslim
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

PRAHA 24. augusta (WebNoviny.sk) – Česká republika si nepraje, aby sa na jej území vytvorila silná moslimská komunita, a to aj s ohľadom na tie problémy, ktoré možno vidieť v iných krajinách. Vyplýva to z obsahu rozhovoru, ktorý pre denník Právo poskytol predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a ktorého text je dostupný na webovej stránke českého premiéra.

„Utečenecká vlna je dôsledkom vyčíňania islamistov vo veľkých oblastiach Sýrie a Iraku. Nie je možné zlučovať a hovoriť, že utečenec rovná sa terorista. Rovnako však nie je možné uplatňovať prístup, ktorý vlani uplatnilo Nemecko, keď bez akejkoľvek kontroly umožnilo prílev obrovského množstva ľudí,“ konštatoval predseda českej vlády.

Iná situácia v Nemecku

Podľa jeho názoru „bude veľmi zložité vyrovnať sa s tým. Vo chvíli, keď sa veľké množstvo ľudí dostalo do stredu Európy bez toho, aby Európska únia uzavrela hranice Schengenu, zvýšilo sa bezpečnostné riziko. Ak sa pozrieme, kto najčastejšie pomáha organizovať teroristické akcie, pokiaľ to nie sú akcie individuálnych šialencov, tak sú to napríklad potomkovia imigrantov, ktorí prišli do Európy pred 15-20 rokmi. Takže tu máme otázku, či sme schopní úspešne integrovať ľudí, ktorí prichádzajú z kultúrne a nábožensky odlišného prostredia, a otázku, prečo dochádza k ich radikalizácii“

.

„To sú samozrejme otázky, ktoré sú aktuálnejšie v Nemecku. My tu nemáme žiadnu silnú moslimskú komunitu. Popravde povedané si ani neželáme, aby sa tu nejaká silná moslimská komunita vytvorila i s ohľadom na tie problémy, ktoré vidíme,“ vyhlásil Bohuslav Sobotka, ktorý potvrdil, že pri štvrtkovej návšteve nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej bude jednou z tém určite migrácia.

Na otázku, či hovorí na rozdiel od šéfky spolkovej vlády v Berlíne, ktorá vidí islam ako súčasť Nemecka, že islam do ČR nepatrí, odpovedal český premiér slovami: „Nemecko je predsa v inej situácii. Keď tu bola železná opona a nemecká ekonomika rástla, Nemecko nemalo pracovníkov pre svoj priemysel. Kvôli železnej opone nemohli pricestovať ľudia z Česka, Poľska alebo Maďarska. Nemecko sa rozhodlo pozvať pracovníkov z Turecka, (bývalej) Juhoslávie a v Nemecku sa v priebehu niekoľkých desaťročí vytvorila silná komunita, ktorá vyznáva islam. Ale varujem pred tým, aby sme robili rovnítko medzi ľuďmi vyznávajúcimi islam a medzi teroristami, radikálmi, ktorí zabíjajú a veľmi často i svojich súvercov. S týmito ľuďmi sa musíme vyrovnať a vyrovnáme sa s nimi lepšie, pokiaľ sa umiernení moslimovia budú dištancovať od akýchkoľvek teroristických aktivít.“

Česko chce na summite EÚ v Bratislave otvoriť dve prioritné témy

Predseda vlády ČR potvrdil v rozhovore, že je stúpencom vytvorenia spoločnej európskej armády. Podľa Sobotku totiž Európa nemôže byť závislá iba na Severoatlantickej aliancii, treba chrániť vlastné hranice, vlastné bezpečnostné záujmy. Ak každá krajina vyčlení istú časť ozbrojených síl a budú tu prostriedky spoločného velenia a zintenzívnia sa spoločné cvičenia, tak by to podľa názoru českého premiéra mohol byť model, ktorý by bolo možné realizovať v praxi.

„Myslím, že máme s Nemeckom, Rakúskom, Slovenskom veľmi podobné záujmy. Nemáme okrem letísk vonkajšie schengenské hranice a musíme sa spoliehať na štáty, akými sú Grécko a Taliansko, a tam je potrebné, aby ochrana hraníc fungovala,“ podčiarkol. ČR chce podľa jeho slov na septembrovom summite EÚ v Bratislave otvoriť dve prioritné témy, posilnenie bezpečnosti občanov, boj proti terorizmu, boj proti nelegálnej migrácii, ako aj rýchlejšie zbližovanie životnej úrovne a hospodársky rast.

Na margo nedávneho podujatia odporcov islamu na Staromestskom námestí v Prahe, ktorý vyvolal paniku občanov, Bohuslav Sobotka uviedol, že ide o novú výtržnosť lídra organizátorov Martina Konvičku, ktorého označil za magora. „Spoločnosť je potrebné chrániť pred takýmito ľuďmi. Polícia by mala dôsledne dbať na dodržovanie zákonov. Druhá vec je, či takáto akcia mala byť vôbec umožnená zo strany magistrátu,“ dodal Sobotka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bohuslav Sobotka