Útok na Americkú univerzitu sa skončil, zomrelo 13 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na americkú univerzitu v Kábule zaútočili militanti
Zranený muž v sanitke po útoku ozbrojencov na americkú univerzitu. Kábul, 24. august 2016. Foto: SITA/AP

KÁBUL 25. augusta (WebNoviny.sk) – Na 13 mŕtvych a najmenej 35 zranených stúpol počet obetí streľby na súkromnej americkej univerzite v afganskej metropole Kábul, na ktorú v stredu v popoludňajších hodinách zaútočili najmenej dvaja militanti. Informovala o tom agentúra DPA.

Útok ukončilo vo štvrtok nadránom komando afganských špeciálnych jednotiek, ktorého členovia po niekoľko hodín trvajúcom zásahu útočníkov zneškodnili. Útok na americkú univerzitu v Kábule sa začal v stredu okolo 18.30 h miestneho času (16.00 h SELČ) mohutnou explóziou. Podľa policajných predstaviteľov išlo o nálož umiestnenú v aute.

Po výbuchu nasledovala streľba, keďže podozriví militanti si prerážali cestu do areálu, kde pôsobia zahraniční učitelia. Do jednej triedy ktosi hodil dva granáty a zranil niekoľko študentov. Žiaci sa v triede zabarikádovali. Neskôr sa približne deviatim študentom podarilo ujsť z areálu núdzovým východom.

Elitné afganské jednotky obkľúčili areál obohnaný múrom a nakoniec sa im podarilo dostať na univerzitný pozemok. Občasnú streľbu bolo počuť celú noc, ešte aj pred svitaním, ale potom sa operácia skončila. Bezpečnostné sily museli pri likvidácii militantov postupovať pomaly, pretože v čase útoku sa v areáli školy nachádzalo zhruba 700 študentov a zamestnancov univerzity.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia