Erdogan otvoril v Istanbule most, sledovalo to celé Turecko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Most Sultána Selima I. v Istanbule
Most Sultána Selima I. v Istanbule Foto: SITA/AP

ISTANBUL 26. augusta (WebNoviny.sk) – Nový, v poradí tretí most cez Bosporský prieliv, spájajúci európsku a ázijskú časť tureckého veľkomesta Istanbul, s veľkou slávou otvorili. Na slávnostnom sprístupnení Mosta Sultána Selima I. sa zúčastnili prezident Recep Tayyip Erdogan, premiér Binali Yildirim a mnoho ďalších tureckých predstaviteľov.

Kombinovaný diaľničný a železničný most je osemprúdový a dlhý 1,4 kilometra. Podľa tlačovej agentúry DPA patrí medzi nové stavby infraštruktúry, na ktoré je prezident Erdogan veľmi hrdý a ktorými sa prezentuje v politických kampaniach. Televízne stanice prenášali slávnostný ceremoniál vrátane vystúpení politikov naživo v celej, neskrátenej dĺžke.

Na mieste ich sledovali tisíce stúpencov vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorí mali na hlavách biele klobúky s logom mosta a mávali červenými tureckými vlajkami.

Podľa vyjadrení tureckej vlády je to najširší visutý most na svete. Železničné koľajnice prechádzajú jeho stredom.

Stavať ho začali pred vyše troma rokmi a jeho výstavba stála asi tri miliardy dolárov. Dokončili ju v marci. Most leží severnejšie od prvého Bosporského mosta a druhého Mosta Sultána Mehmeta a má zmierniť dopravné problémy Istanbulu, prispieť k rozvoju jeho severnej časti a poskytnúť spojenie s novým istanbulským letiskom, ktoré je vo výstavbe.

Odporcovia tohto podľa nich megalomanského projektu namietajú, že jeho výstavbou a plánovanou urbanizáciou okolia mesta sa bude premávka iba zahusťovať. Ochrancovia životného prostredia sa zasa sťažujú na ničenie lesov v oblasti severne od Istanbulu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan