Polícia zabila údajného strojcu útoku na reštauráciu v Dháke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát zaútočil na reštauráciu v Dháke
V okolí budovy sa rozmiestnilo veľké množstvo príslušníkov bangladéšskych bezpečnostných síl a príslušníkov elitných kománd. Dháka, 1. júl 2016. Foto: SITA/AP

DHÁKA 27. augusta (WebNoviny.sk) – Traja islamskí militanti zahynuli v sobotu v prestrelke s políciou v bangladéšskom meste Narajangandž. Medzi zabitými je údajne jeden zo strojcov júlového útoku na reštauráciu v metropole Dháka. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia uviedla, že pri razii na skrýšu militantov zlikvidovala aj kanadského občana bangladéšskeho pôvodu Tamima Ahmeda Chowdhuryho, údajného strojcu útoku v Dháke, kde islamisti 1. júla zabili 20 rukojemníkov, prevažne cudzincov.

Bangladéšska polícia 2. augusta zverejnila totožnosť dvoch organizátorov útoku na reštauráciu.

Strojcami útoku sú podľa slov generálneho policajného inšpektora A.K.M. Šahídula Hóka bývalý armádny major Zia a Chowdhury. Terčom útoku militantov sa stala reštaurácia Holey Artisan Bakery v Gulšáne, diplomatickej štvrti Dháky. Pokusy o vyjednávanie zlyhali a rukojemnícka dráma sa skončila, keď do reštaurácie vtrhli príslušníci špeciálnej jednotky. Zabili šiestich útočníkov a zachránili 13 zadržiavaných vrátane cudzincov.

Medzi 20 usmrtenými civilistami boli prevažne zahraniční občania – deväť Talianov, sedem Japoncov, Ind, dvaja Bangladéšania a jeden Američan. Pri akcii zahynuli tiež dvaja policajti. K tomu útoku sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia