USA hlásia prvý prenos vírusu zika osobou bez príznakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Komár Aedes aegypti
Predpokladaný prenášaš vírusu Zika komár Aedes aegypti. Foto: SITA/AP

NEW YORK 27. augusta (WebNoviny.sk) – Americké úrady oznámili v piatok prvý prípad pohlavného prenosu vírusu zika mužom, ktorý nemal príznaky tohto ochorenia. V zvyšných 21 prípadoch pohlavného prenosu v USA bol vírus prenesený niekým, kto v určitom okamihu vykazoval príznaky, informovala tlačová agentúra AP.

Správa detailne opisuje prípad muža z Marylandu, ktorý vycestoval do Dominikánskej republiky, kde sa vyskytuje vírus zika. Muž neochorel počas výletu ani po návrate. Jeho sexuálna partnerka, ktorá do Dominikánskej republiky necestovala, však na vírus ochorela a uzdravila sa.

Vírus zika prenášajú najmä komáre. U väčšiny ľudí spôsobuje iba miernu chorobu podobnú chrípke, vírus sa však u novorodencov spája s vážnym poškodením mozgu a mikrocefáliou – nezvyčajne malým vzrastom hlavy. Ohrozené sú preto najmä tehotné ženy.

Doktori sa domnievajú, že prenos infikovanou osobou bez príznakov je extrémne zriedkavý. Je možné, že majú menšie množstvo vírusu v krvi a v telesných tekutinách a sú menej nákazliví.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA (CDC) odporúča párom používať kondóm počas dvoch mesiacov po tom, ako sa partner bez príznakov vrátil z oblasti výskytu vírusu zika, ak je žena v plodnom veku. Marylandský prípad je nezvyčajný, no nezaručuje zmenu tejto rady, povedal doktor John T. Brooks z CDC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia