Pred rokom našli pri Parndorfe dodávku s mŕtvymi utečencami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov
Rakúska polícia našla vo štvrtok na diaľnici v odstavenom nákladnom aute so slovenskými nápismi a maďarskými značkami desiatky mŕtvych utečencov. Vozidlo patriace prevádzačom bolo už dlhšie odstavené na úseku diaľnice A4 pri obci Parndorf, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Políciu na miesto privolali pracovníci diaľničnej správy, ktorým sa nákladné auto v odstavnom pruhu zdalo byť nápadné. Spoločnosť HYZA uviedla, že auto jej už nepatrilo. Odpredali ho spoločne s ďalšími dvadsiatimi vozidlami v rokoch 2013 - 2014. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 28. augusta (WebNoviny.sk) – V sobotu uplynul rok od nálezu, ktorý otriasol svedomím Európy, keď sa 27. augusta 2015 našla na krajnici pri rakúskej obci Parndorf neďaleko slovenských hraníc dodávka s rozkladajúcimi sa telami 71 migrantov, pochádzajúcich z Iraku, Sýrie a Afganistanu. Ako a prečo títo ľudia zomreli, sa už pravdepodobne nikto nedozvie, napísala vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Mŕtvi z malého nákladného auta objaveného pri rakúskom Parndorfe boli súčasťou vlny utečencov a migrantov, ktorí cez západný Balkán smerovali do Nemecka. Ich smrť prispela k otvoreniu hraníc medzi jednotlivými európskymi štátmi, čo umožnilo zástupom ľudí hľadajúcich lepší život voľný priechod. Napriek tomu, že väčšinu tiel obetí vydali rakúske úrady ich príbuzným, 13 z nich je pochovaných na moslimskom cintoríne v 23. viedenskom obvode. Na všetkých hroboch je vyznačený dátum úmrtia 27. august 2015.

Obrazom: V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov

Všetci utečenci sa zrejme udusili

Podľa rakúskej polície 71 ľudí natlačených vo vzduchotesne uzavretom nákladovom priestore malého volva s obrázkami údenárskych výrobkov a slepačej hlavy na bočniciach nemohlo vydržať dlho. Rakúske úrady sa domnievajú, že sa všetci pravdepodobne udusili v priebehu hodiny, odkedy sa nadránom 25. augusta na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke vydali na svoju poslednú cestu.

Za volant nákladného auta sa posadil majiteľ prepravnej spoločnosti menom Mitko, Bulhar žijúci v Maďarsku, ktorý miestnej polícii nebol neznámy. Jeho vodič bol v ten deň chorý, preto sa rozhodol, že vozidlo s migrantmi bude šoférovať sám. Nevedel však, ako nechať zadné dvere na nákladovom priestore čiastočne pootvorené, aby tam mohol prúdiť vzduch. Predtým, ako z Röszke vyrazil na 850 kilometrov dlhú cestu do nemeckého Mníchova, dvere nechtiac zabuchol, čím 71 ľudí tiesniacich sa vo vozidle odsúdil na smrť.

Mitko (29), ktorý sa predtým živil prepravou bulharských občanov na ich pracoviská v západnej Európe, pašovaním lacných cigariet zo Srbska do Bulharska a príležitostnými krádežami, využil migračnú vlnu, ktorá v rokoch 2014-2015 začala naberať na intenzite, a presedlal na pašovanie ľudí.

Doteraz nie je jasné, kedy Mitko zistil, že utečenci, ktorých preváža, sú mŕtvi. V deň, keď so svojím vozidlom prechádzal cez Maďarsko do Rakúska, bolo horúco. Skutočnosť, že niečo nie je v poriadku, si pravdepodobne uvedomil až vo chvíli, keď sa autom začal šíriť zápach rozkladajúcich sa tiel.

Mitko čaká v maďarskom väzení na proces

Podľa rakúskeho policajného hovorcu policajná hliadka, ktorá auto na odpočívadle našla, si sprvu myslela, že ide o nehodu alebo poruchu, avšak jej členovia nikde nevedeli nájsť vodiča. Policajti si až potom všimli, že z nákladového priestoru auta presakuje krv a iné telesné tekutiny. Až keď auto otvorili, zistili, že sa v ňom nachádzajú desiatky tiel v pokročilom štádiu rozkladu.

Nákladné auto s telami migrantov dali rakúske úrady medzičasom odtiahnuť do mestečka Nickelsdorf na rakúsko-maďarských hraniciach, kde sa začal proces ich identifikácie. Len niekoľko dní po hrôzostrašnom náleze otvorilo Rakúsko svoje hranice s Maďarskom a umožnilo tak tisíckam migrantov, ktorí tam uviazli, pokračovať v ceste do Nemecka. Paradoxne mnohí z nich prechádzali okolo miesta, kde bola zaparkovaná osudná dodávka, na ktorej ešte stále pracovali forenzní experti.

Mitko spolu s ďalšími piatimi podozrivými – štyrmi Bulharmi a jedným Afgancom – čaká v maďarskom väzení na proces, ktorý by sa mal po ukončení policajného vyšetrovania začať na jeseň v meste Kecskemét. Podľa polície mu hrozí až 16 rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia