Bigotnosť aj rasizmus. Clintonová a Trump na seba útočia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová, Donald Trump
Donald Trump a Hillary Clintonová sú veľkými víťazmi hlasovania supervolebného utorka, v ktorom sa bojovalo o doteraz najviac hlasov v nominačnom procese amerických prezidentských volieb. Foto: SITA/AP - koláž WbN

WASHINGTON 28. augusta (WebNoviny.sk) – Prezidentskej kampani v Spojených štátoch dominuje v týchto dňoch ostré vzájomné útočenie. Hillary Clintonová a Donald Trump sa obviňujú z bigotnosti, rasizmu, mentálnej neschopnosti i zlého zdravotného stavu.

Donald Trump v rozhovore pre stanicu CNN označil Clintonovú a jej politiku voči Afroameričanom a hispánskej komunite za bigotnú. Hillary Clintonová reagovala vyjadrením, že je to práve Donald Trump, kto vniesol do kampane a spoločnosti nenávisť.

„Postavil svoju kampaň na predsudkoch a paranoji,“ uviedla. Postoje a vyhlásenia na tému prisťahovalcov a imigračnej politiky boli od začiatku centrom kampane Donalda Trumpa a medzi verejnosťou, politikmi a komentátormi vyvolávali najviac pozornosti.

Okrem obvinení z nenávisti používajú kandidáti na vzájomný boj aj zdravie

Hillary Clintonová na predvolebnom mítingu vyhlásila, že Trump dal do centra pozornosti nenávistné skupiny a pomohol radikálom prevziať kontrolu nad Republikánskou stranou. „Jeho neúcta voči hodnotám, ktoré robia našu krajinu veľkou, je veľmi nebezpečná,“ uviedla.

Podľa Trumpa Clintonová vykresľuje slušných Američanov ako rasistov. „Útočí na voličov, ktorí nechcú nič iné než lepšiu budúcnosť… Neútočí len na mňa, ale na všetkých slušných ľudí… Chcú hlasovať za zmenu a ona ich odstrašuje,“ povedal Trump na mítingu.

Okrem obvinení z nenávisti používajú kandidáti na vzájomný boj aj zdravie. Hillary Clintonová tvrdí, že Donald Trump nie je mentálne v poriadku. Ten sa bránil zverejnenou lekárskou správou z konca minulého roka, podľa ktorej bude v prípade volebného úspechu najzdravšou osobou, aká bola kedy zvolená za prezidenta.

Trump môže prekonať rekord Reagana

Lekár, ktorý správu vystavil, však teraz pre televíziu NBC vyhlásil, že nad správou strávil len päť minút. Ponáhľal sa, lebo pred domom naňho čakala limuzína. „V tom zhone, myslím si, že niektoré slová nevyzneli presne tak, ako boli myslené,“ uviedol Harold Bornstein a dodal, že zdravie Donalda Trumpa nie je ani lepšie ani horšie než zdravie priemerného človeka, ktorý každý deň cvičí. „Nefajčí, nepije – to je jednoducho najlepšia výhoda, ktorú môžete mať na zdravý život. A má tiež dobrú rodinnú históriu,“ spresnil lekár.

Donald Trump na druhej strane poukazuje na podľa neho zlé fyzické aj psychické zdravie svojej súperky. „Chýba jej mentálna a fyzická sila,“ vyhlásil. Clintonová podobne ako Trump zverejnila správu od svojej lekárky. Podľa nej je Clintonová „zdravá žena, ktorá v súčasnosti trpí len zníženou funkciou štítnej žľazy a sezónnymi alergiami. Je vo výbornom fyzickom stave a schopná slúžiť ako prezidentka Spojených štátov,“ uvádza sa v správe.

Sedemdesiatnik Donald Trump by sa v prípade zvolenia stal najstarším prezidentom Spojených štátov. Rekord zatiaľ drží Ronald Reagan, ktorý bol v čase nástupu do úradu o osem mesiacov mladší od Trumpa. Hillary Clintonová by počas inaugurácie v januári budúceho roka mala 69 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováRonald Reagan