Polovica Nemcov už nechce Merkelovú za kancelárku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: SITA/AP

BERLÍN 28. augusta (WebNoviny.sk) – Polovica obyvateľov Nemecka si neželá, aby kancelárka Angela Merkelová odslúžila ďalšie funkčné obdobie. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, z ktorého cituje agentúra DPA. Prieskum, ktorý uskutočnila spoločnosť Emnid pre noviny Bild am Sonntag, ukázal, že 50 percent respondentov bolo proti ďalšiemu funkčnému obdobiu Merkelovej. Podporu jej vyjadrilo 42 percent opýtaných.

Oproti tomu 70 percent stúpencov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), ktorej je Merkelová predsedníčkou, chce, aby líderka ostala na čele tohto politického subjektu aj po budúcoročných parlamentných voľbách. S touto víziou nesúhlasí 22 percent respondentov.

Kancelárka zatiaľ neoznámila, či sa bude uchádzať o ďalší mandát. Merkelová je v úrade nemeckej kancelárky od roku 2005, v súčasnosti stojí na čele veľkej koalície so stredoľavicovou Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD).

Ak by sa Merkelová opäť ujala postu nemeckej kancelárky, mohla by eventuálne prekonať rekord v čase strávenom v úrade, ktorý drží bývalý kancelár Helmut Kohl. Politik bol kancelárom 16 rokov, v rokoch 1982-1998. Merkelová svoje oznámenie o kandidatúre plánovala pôvodne na začiatok tohto roka, ale odložila ho v dôsledku utečeneckej krízy a problémov s CSU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováHelmut Kohl