Trump chce systém na monitorovanie ilegálnych migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. augusta (WebNoviny.sk) – Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump v sobotu vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia zavedie monitorovací systém, ktorý úradom pomôže pri vykonávaní dohľadu nad imigráciou. Trump to povedal na predvolebnom mítingu v štáte Iowa, informuje stanica BBC.

Prezidentský kandidát zopakoval aj svoj zámer dať vybudovať bezpečnostný múr na južných hraniciach s Mexikom. Vo svojom prejave pripomenul, že zastaví vyplácanie sociálnych dávok ilegálnym prisťahovalcom. „Zavediem monitorovací systém, ktorým sa bude kontrolovať vstup do krajiny i jej opustenie. Ak nebudeme dbať na dodržiavanie vízovej expiračnej doby, budeme tu mať voľné hranice,“ vyhlásil Trump.

V priebehu týždňa naznačil, že zmierni svoje plány týkajúce sa imigrácie. Namiesto vyhostenia miliónov osôb žijúcich v USA ilegálne, ako to zamýšľal predtým, hodlá Trump vyhostiť iba zločincov.

Trump na mítingu pokračoval aj vo výzve k černošským voličom. Zároveň obvinil politiku Demokratickej strany z toho, že spôsobila „zdrvujúcu chudobu“, ktorej čelia černosi v mestských štvrtiach. Spomenul tiež vysokú mieru vrážd, zlyhávajúce školstvo a rozsiahlu nezamestnanosť medzi mladými Afroameričanmi.

Jeho prejav bol podľa agentúry DPA pokračovaním snáh o priblíženie sa k černošskej komunite. Jeho demokratická konkurentka Hillary Clintonová má totiž v prieskumoch verejnej mienky v radoch Afroameričanov značný náskok. Černošské obyvateľstvo v drvivej väčšine vo voľbách podporuje práve demokratov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpHillary Clintonová