Česko do konca roka neprijme žiadneho sýrskeho utečenca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: ilustračné, SITA/AP

PRAHA 29. augusta (WebNoviny.sk) – Nemecko v prvej fáze migračnú vlnu zjavne nezvládlo. Český minister vnútra Milan Chovanec to vyhlásil relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca. „Celý čas hovoríme to isté – tento spôsob príchodu migrantov na územie Európy je zhubný,“ vyhlásil minister, ktorého citovala spravodajská stanica ČT24. Presídľovanie utečencov do Česka sa podľa neho nedarí kvôli tomu, že Česko je „veľmi precízne“ v bezpečnostných previerkach žiadateľov.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotku presadzuje dobrovoľné prijímanie utečencov. V rámci vládneho programu prijalo Česko dosiaľ asi 50 utečencov. Počítalo sa aj s presídlením ďalších 90 utečencov z Turecka v rámci dohody medzi EÚ a Ankarou, a to do konca roka 2016. „Do konca roka však nikoho nevezmeme,“ konštatoval Chovanec.

Spravodajský server Novinky.cz napísal, že minister meškanie ohlásil už skôr: „Prebieha veľmi hlboké bezpečnostné preverovanie (utečencov) a možno predikovať, že nebude dokončené skôr ako na konci roku. Takže nemožno predpokladať, že by sme v tomto roku kohokoľvek prijímali.“

Minister zdôraznil, že niečo iné je dobrovoľné prijatie, a niečo iné nelegálne prekročenie hraníc. Aj preto odmieta prerozdeľovanie utečencov, ako by si ho priala nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Solidarita áno, ale my chceme predovšetkým vedieť, koho si sem púšťame,“ povedal s tým, že nemôžeme vedieť, či časť utečencov nie je bezpečnostnou hrozbou.

Minister vnútra tiež podotkol, že Turecko je v súčasnosti po pokuse o štátny prevrat nečitateľné. Navyše útočia v Sýrii. „Obávam sa, že si Turci predovšetkým riešia svoj konflikt s Kurdmi,“ vyhlásil Chovanec. Turecku by preto vízovú povinnosť do krajín EÚ nezrušil. Keby to Európa urobila, stratila by podľa Chovanca svoju tvár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová