Francúzsky minister vnútra odmieta uzákonenie zákazu burkín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Burkini
Žena oblečená v plavkách burkini (vpravo). Foto: ilustračné, SITA/AP

PARÍŽ 29. augusta (WebNoviny.sk) – Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve odmietol v pondelok výzvy na uzákonenie zákazu nosenia celotelových plaviek nazývaných burkiny, ktoré nosia niektoré moslimky. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Takýto zákon by bol protiústavný, neúčinný a pravdepodobne by podnietil konflikty a napätia, ktoré by sa nedali upokojiť,“ vyhlásil socialistický politik Cazeneuve v rozhovore pre dnešné vydanie novín La Croix.

Francúzsko podľa neho nepotrebuje v tomto smere žiaden nový zákon, pretože súčasné právne normy jasne vymedzujú sekulárny charakter republiky. Tému nosenia burkín sa podľa neho snažia využívať vo svoj vlastný prospech niektorí politici, ktorý by chceli kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách.

Najvyšší francúzsky správny súd v piatok zrušil zákaz celotelových plaviek, ktorý bol zavedený v meste Villeneuve-Loubet neďaleko Nice na Azúrovom pobreží. V zdôvodnení poukázal na to, že ide o opatrenie diskriminačného charakteru. Verdikt sa môže stať precedensom v prípade zhruba 30 ďalších francúzskych miest a obcí, ktoré takýto zákaz zaviedli.

Bývalý pravicový prezident Nicolas Sarkozy nedávno vyzval na prijatie zákona, ktorý by umožniť jednotlivým starostom zakazovať nosenie burkín. Sarkozy sa v novembrových primárkach svojej konzervatívnej strany bude uchádzať o prezidentskú kandidatúru pre budúcoročné voľby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Nicolas SarkozyRavi Shankar