Islamský štát pochoval tisíce ľudí do 72 masových hrobov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát pochoval tisíce ľudí do 72 masových hrobov
Bojovníci Islamského štátu so zajatými irackými kadetmi, ktorí sa pravdepodobne nahádzajú v jednom z masových hrobov. Tikrít, 14. júna 2014. Foto: archívne, SITA/AP

BAGDAD 30. augusta (WebNoviny.sk) – Tlačová agentúra Associated Press (AP) zdokumentovala exkluzívnymi rozhovormi, fotografiami a výskumom 72 masových hrobov, ktoré za sebou v Iraku a Sýrii zanechala extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Podľa AP ide zatiaľ o najúplnejší výskum v tejto veci, ale keď bude IS ustupovať z území, ktoré dosiaľ ovláda, zrejme bude nájdených mnoho ďalších masových hrobov. Agentúra získala údaje o lokalitách 17 masových hrobov v Sýrii, vrátane jedného so stovkami tiel z jediného kmeňa. Celkový počet mŕtvych sa pohybuje v rozmedzí od 5200 do vyše 15 000, napísala AP v utorkovej správe.

Zmeny na zemskom povrchu ukazujú pravdepodobné miesto väznice Badúš neďaleko irackého Mósulu, kde zomrelo vyše 600 väzňov, ako vyplýva z exkluzívnych satelitných snímok firmy AllSource Analysis.

Spravodlivosť bola uplatnená aspoň v jednom prípade – a to v prípade smrti približne 1700 irackých vojakov, zastrelených guľometmi vo výcvikovom tábore Speicher. Za tieto vraždy bolo 21. augusta obesených 36 mužov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát