Sýrski Kurdi obviňujú turecké sily z etnických čistiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Turci uskutočnili doteraz najväčší nálet na Kurdov v Iraku [
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 30. augusta (WebNoviny.sk) – Turecké sily, ktoré v týchto dňoch uskutočňujú vojenskú operáciu v severných častiach Sýrie, vytláčajú tamojšie obyvateľstvo z domovov. Vyhlásil to v utorok hovorca síl pod kurdským velením, ktorého cituje agentúra DPA. „Cieľom tureckého štátu je zdecimovať miestnu populáciu a nahradiť ju islamskými extrémistami,“ vyhlásil Šarfán Darwíš, hovorca vojenskej rady v meste Manbidž, s tým, že vníma tureckú prítomnosť v Sýrii ako „okupačnú silu“.

Podľa jeho slov pri tureckých náletoch zahynuli desiatky civilistov, tureckí predstavitelia to však popierajú. Darwíš zároveň vyzval na medzinárodné vyšetrovanie ofenzívy Turecka. Spojené štáty vyzvali v pondelok turecké a kurdské sily v severnej Sýrii, aby zastavili vzájomné boje, pretože maria snahy poraziť tzv. Islamský štát (IS).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však vyhlásil, že Ankara bude pokračovať vo vojenskej operácii, kým IS a kurdskí bojovníci budú predstavovať pre Turecko bezpečnostnú hrozbu. Americký minister obrany Ash Carter uviedol, že USA požiadali Turecko, aby sa sústredilo na boj proti IS namiesto boja proti obranným jednotkám sýrskych Kurdov, podporovaným Spojenými štátmi.

Turecké sily podľa agentúry Dogan vykonali v tejto oblasti viac než 108 vzdušných útokov na 21 cieľov. Carter, ako aj zástupca amerického prezidenta Baracka Obamu pre otázky národnej bezpečnosti Ben Rhodes uviedli, že sýrski Kurdi sa musia stiahnuť na východ od rieky Eufrat.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Recep Tayyip ErdoganTayyip Erdogan
Firmy a inštitúcie Islamský štát