V Stredozemnom mori zachránili za 48 hodín 10 000 migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Stredozemnom mori zachránili za 48 hodín 10 000 migrantov
Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Foto: SITA/AP

RÍM 31. augusta (WebNoviny.sk) – Približne 3000 migrantov smerujúcich do Európy zachránili v utorok v strednej časti Stredozemného mora, čím sa ich počet zvýšil na 10.000 za posledných 48 hodín. Informovala o tom talianska pobrežná stráž, ktorú dnes citovala agentúra DPA.

Na záchrane migrantov sa podľa vyjadrenia talianskej pobrežnej stráže podieľali lode talianskeho námorníctva, pohraničnej agentúry Európskej únie Frontex a jej námornej misie Eunavfor Med, ktoré spolu vykonali 30 operácií. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že v pondelok pobrežná stráž koordinovala 35 záchranných misií, počas ktorých zadržala 44 člnov, osem malých drevených lodí, jednu loď s 200 a ďalšiu so 704 pasažiermi na palube.

„Takmer 7000 ľudí za deň je naozaj veľa. Ak je to nie je rekord, potom je to blízko neho,“ povedal hovorca IOM Flavio Di Giacomo. Talianska pobrežná stráž informovala na Twitteri, že jedna zo žien porodila bezprostredne po svojom zachránení, zatiaľ čo talianske námorníctvo oznámilo, že iná žena zas požiadala o pokrstenie svojej 3-mesačnej dcérky katolíckym kaplánom priamo na palube záchrannej lode.

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. Dôvodom je dohoda medzi Európskou úniou a Tureckom, na základe ktorej sú nelegálni migranti vracaní z Grécka naspäť do Turecka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia