Egypt schválil zákon, ktorý má uľahčiť výstavbu kostolov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Egypt schválil zákon, ktorý má uľahčiť výstavbu kostolov
Egyptskí kresťania, ktorí patria prevažne ku koptskej ortodoxnej cirkvi, tvoria odhadom asi 10 percent populácie. Foto: SITA/AP

KÁHIRA 31. augusta (WebNoviny.sk) – Egyptský parlament v utorok schválil prvý zákon upravujúci výstavbu kostolov v krajine, kde je väčšina obyvateľstva moslimská. Informovala o tom egyptská štátna tlačová agentúra MENA. Citovala predsedu parlamentu Aliho Abdala Ála, ktorý v závere utorňajšieho zasadnutia povedal, že za nový zákon hlasovali dve tretiny 596-člennej Snemovne reprezentantov, prevažne stúpenci prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

Predseda parlamente telefonoval hlave koptskej ortodoxnej cirkvi, alexandrijskému pápežovi Tawadrosovi, aby mu zablahoželal k schváleniu zákona. Uviedla to tlačová agentúra DPA. Podľa textu zákona, ktorý zverejnil denník al-Ahrám, guvernéri provincií budú musieť reagovať na akúkoľvek žiadosť o budovy na kostoly do štyroch mesiacov a zdôvodniť, ak žiadosť odmietnu.

Egyptskí kresťania, ktorí patria prevažne ku koptskej ortodoxnej cirkvi a tvoria odhadom asi 10 percent populácie, sa už dlho sťažovali na problémy pri vybavovaní povolenia na výstavbu kostolov. Úrady údajne ignorovali ich žiadosti, v niektorých prípadoch údajne v obave z nahnevaných reakcií miestnych moslimov.

Snahy o výstavbu kostolov na vidieku v južnom Egypte, kde žije kresťanská menšina, v niekoľkých prípadoch vyústili v sektárske násilnosti. Mnohé dediny v južnom Egypte nemajú žiadne kostoly a kresťania musia do kostola cestovať alebo sa bohoslužby konajú v neschválených budovách, čo tiež vyvoláva napätie.

Zrevidovaná ústava z roku 2014 zakotvuje, že parlament schváli zákon o kostoloch. Návrh zákona bol konzultovaný s koptskou ortodoxnou cirkvou a parlament ho schválil bez akejkoľvek úpravy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia