Video: Mesto Buňol pokryli paradajky, konala sa La Tomatina

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V meste Buňol vypukla tradičná rajčinová bitka La Tomatina
Podľa odhadov sa na tohtoročnej slávnosti zúčastnilo 20.000 ľudí. Účasť na festivale je spoplatnená. Foto: SITA/AP

Buňol 31. augusta (WebNoviny.sk) – Každoročný festival rajčinovej bitky La Tomatina, ktorého účastníci sa v uliciach vzájomne obhadzujú zrelými paradajkami, sa dnes konal v španielskom meste Buňol. Informovala o tom agentúra AP.

Tisíce ľudí vrátane mnohých zahraničných turistov premenili počas hodinovej obhadzovačky tony týchto plodov na súvislú kašu pretekajúcu historickým jadrom mesta. Niektorí používajú na ochranu očí plavecké okuliare.

Organizátori pripravili 160 ton „červenej munície“, ktorú na miesto dopravilo šesť nákladných automobilov. Bitka sa skončila na poludnie, následne ulice vyčistili prúdom vody z hadíc. Účastníci môžu použiť verejné sprchy.

Domáci obyvatelia a majitelia obchodov sa na bujarý festival v úzkych uliciach vždy pripravujú zakrytím okien a balkónov igelitom. Podľa odhadov sa na tohtoročnej slávnosti zúčastnilo 20.000 ľudí. Účasť na festivale je spoplatnená.

Tradícia populárnej La Tomatiny sa datuje od konca druhej svetovej vojny. Od roku 2013 je kapacita účastníkov regulovaná miestnymi úradmi so zámerom zabezpečiť udržateľnosť podujatia a zvýšiť bezpečnosť ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia