Mayová to povedala jasne, Briti ďalšie referendum nedostanú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Brexit
Brexit prináša aj kuriózne situácie Foto: ilustračné, Thinkstock

LONDÝN 31. októbra (WebNoviny.sk) – Britská premiérka Theresa Mayová v stredu dôrazne odmietla možnosť usporiadať nové referendum o členstve Británie v Európskej únii. Informovala o tom agentúra AP.

„Musíme si byť načistom, ‚brexit znamená brexit‘ a my ho premeníme na úspech. To znamená, že nijaké ďalšie referendum nebude; nijaké pokusy zostať v EÚ pomocou zadných dverí,“ povedala v stredu Mayová na mimoriadnom zasadaní svojho kabinetu, ktoré sa konalo na zámku Chequers, oficiálnom vidieckom sídle britských premiérov v anglickom grófstve Buckinghamshire.

„Je to pre našu krajinu významná chvíľa a my skúmame ďalšie kroky, ktoré musíme podniknúť,“ povedala ešte pred zasadaním vláda Mayová. „Máme príležitosť definovať novú pozitívnu úlohu, ktorú bude Británia zohrávať vo svete,“ dodala britská premiérka.

Mayová stála pred referendom o brexite, ktoré sa konalo 23. júna, na strane zotrvania v EÚ, ale zaviazala sa rešpektovať jeho výsledok a realizovať želanie väčšiny britských voličov. Zatiaľ napriek nátlaku ostatných členských krajín EÚ nepovedala, kedy spustí proces brexitu, ktorý sa začína odvolaním sa na článok 50 Lisabonskej zmluvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Theresa Mayová