Ukrajina a USA sa dohodli na päťročnej vojenskej spolupráci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria. Foto: SITA/AP

LONDÝN/KYJEV 8. septembra (WebNoviny.sk) – Ukrajina a Spojené štáty v utorok posilnili vzájomnú vojenskú spoluprácu dohodou na obdobie piatich rokov, ktorá zahŕňa dodávky vojenskej výzbroje a výcvik vojakov. Dohodu v Londýne podpísali ministri obrany Ukrajiny a USA, Stepan Poltorak a Ash Carter, informovala tlačová agentúra DPA.

„Prvýkrát v dejinách sme podpísali takýto dokument na také dlhé obdobie,“ povedal novinárom v Londýne Poltorak. Americký generál vo výslužbe John Abizaid, ktorý bol v minulosti vrchným veliteľom ozbrojených síl USA na Blízkom východe, bude na základe dohody pracovať ako poradca ukrajinského ministerstva obrany.

DPA dodala, že od roku 2014 poskytli USA Ukrajine vojenské dodávky v hodnote vyše 600 miliónov dolárov. Británia súčasne oznámila, že bude pomáhať pri výcviku ukrajinských vojenských síl. Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo, obe krajiny uviedli svojich vojakov do plnej bojovej pohotovosti. Ukrajinská armáda už dva roky zvádza sporadické boje s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Ruskom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať