Nórsky denník Aftenposten obvinil Facebook z cenzúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Facebook
Spoločnosti Facebook bola uložená pokuta vo výške 100 tisíc eur. Foto: SITA/AP

ŠTOKHOLM 9. septembra (WebNoviny.sk) – Najväčší nórsky denník Aftenposten obvinil v piatok z cenzúry sociálnu sieť Facebook. Tá totiž vo štvrtok zmazala jeho príspevok so známou čiernobielou fotografiou z obdobia vojny vo Vietname, ktorá zachytáva utekajúce nahé dievča po bombardovaní napalmom.

Fotografiu Nicka Uta z roku 1972, ktorá získala aj Pulitzerovu cenu, dnes Aftenposten zverejnil na titulnej strane svojho tlačeného vydania spoločne s otvoreným listom zakladateľovi a riaditeľovi spoločnosti Facebook Markovi Zuckerbergovi. Denník v ňom kritizuje rozhodnutie, na základe ktorého bol príspevok so zmienenou fotografiou zmazaný z účtu na sociálnej sieti kvôli vyobrazenej nahote.

Šéfredaktor Aftenpostenu Espen Egil Hansen uviedol, že denník s odstránením fotografie nesúhlasí a nemôže sa s týmto krokom zmieriť. Aftenposten nie je posledným užívateľom Facebooku, z ktorého stránky bol pre zákaz zobrazovať nahotu vymazaný tento legendárny záber, približuje agentúra DPA.

Fotografiu v piatok totiž zdieľala na rovnakej sieti nórska premiérka Erna Solbergová, pričom k nej napísala, že Facebook uvažuje nesprávne, ak cenzuruje takéto snímky. O niekoľko hodín neskôr bol zmazaný aj tento príspevok, pričom premiérka ho podľa vlastných slov neodstránila sama.

Hansen na margo celého incidentu vyjadril obavy z toho, že „najdôležitejšie médium sveta obmedzuje slobodu namiesto toho, aby ju rozširovalo“ a občas to robí dokonca „diktátorským spôsobom“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erna Solbergová
Firmy a inštitúcie Facebook