Od štvrtka by mal na východe Ukrajiny zavládnuť pokoj zbraní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 14. septembra (WebNoviny.sk) – Na východe Ukrajiny by vo štvrtok mal zavládnuť pokoj zbraní. Po utorkovom vyhlásení lídrov oboch proruských separatistických republík Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického, kde súhlasili s prímerím, ktoré by sa malo začať o polnoci v noci na štvrtok a trvať predbežne sedem dní, vyjadril v Kyjeve svoj súhlas aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ku konsenzu sa dospelo na stretnutí najvyššieho ukrajinského predstaviteľa so šéfmi diplomacií Francúzska a Nemecka Jeanom-Marcom Ayraultom a Frankom-Walterom Steinmeierom, informovala agentúra DPA. Nemecký minister zahraničných vecí vyjadril následne radosť a spokojnosť s prísľubom ukrajinského prezidenta o dodržaní prímeria ukrajinskou stranou.

V spomínanom regióne platí prímerie formálne už od februára 2015, tento pokoj zbraní však neustále porušujú obe strany ozbrojeného konfliktu, ktorý si vyžiadal už okolo 10-tisíc životov. Aj v uplynulých dňoch hlásili z východnej Ukrajiny boje, ktoré si vyžiadali obete i zranených.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Petro Porošenko