Rusko iniciovalo obnovu parlamentnej spolupráce s Maďarskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko ukrajina
Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG /moskva /BUDAPEŠŤ 16. septembra (WebNoviny.sk) – Za oživenie dvojstrannej rusko-maďarskej spolupráce na parlamentnej úrovni sa dnes pri stretnutí s predsedom maďarského parlamentu Lászlóom Kövérom vyslovila predsedníčka Rady federácie Ruska Valentina Matvijenková. Stalo sa tak na schôdzke oboch činiteľov v Štrasburgu, ktorý je dejiskom rokovania vedúcich parlamentných osobností členských krajín Rady Európy. Informáciu priniesli tlačové agentúry Interfax a MTI.

Ruská politička iniciovala, aby do konca októbra vypracovali plán aktivizácie kooperácie medzi oboma zákonodarnými zbormi, a súčasne pozvala maďarského predstaviteľa na oficiálnu návštevu Ruskej federácie. Podľa jej názoru sa bilaterálne vzťahy napriek „neľahkej situácii“ rozvíjajú a pokračuje dialóg medzi najvyšším ruským predstaviteľom – prezidentom Vladimirom Putinom – a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zákonodarcovia oboch krajín by podľa Matvijenkovej mali spolupracovať v súvislosti s výzvami a hrozbami, ktorým čelí Európa. Predsedníčka Rady federácie Ruska vyjadrila nádej, že Moskva získa už v januári 2017 naspäť práva vyplývajúce z členstva v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE) a požiadala Budapešť o podporu v tejto otázke. Súčasne naznačila, že všetkých 47 členských štátov PZ RE by malo byť rovnoprávnych.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať