Clooneyho manželka požaduje stíhanie džihádistov za genocídu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
George Clooney s manželkou Amal
Americký herec George Clooney s manželkou Amal prichádzajú na premietanie otváracieho filmu Ave, Caesar! festivalu Berlinale. Foto: SITA/AP

NEW YORK 19. septembra (WebNoviny.sk) – Britská právnička Amal Clooneyová, manželka herca Georgea Clooneyho, chce dosiahnuť, aby OSN trestne stíhala veliteľov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) za genocídu.

Clooneyová to povedala v pondelok v programe televíznej stanice NBC „Today“. Vystúpila v ňom spoločne s príslušníčkou náboženskej menšiny jezídov v Iraku, ktorá padla v roku 2014 do zajatia IS, ale po troch mesiacoch znásilňovania, mučenia a sexuálneho zotročenia sa jej podarilo ujsť.

Dvadsaťtriročná Nádija Murádová povedala, že sa v zajatí modlila za to, aby zomrela, ak by tam mala zostať. OSN ju minulý týždeň menovala za svoju novú vyslankyňu dobrej vôle, píše agentúra AP. OSN odhaduje, že militanti z IS zabili približne 5000 jezídskych mužov a do zajatia zobrali tisíce ľudí. Clooneyová spomenula, že o svojej snahe dosiahnuť trestné stíhanie IS diskutovala aj so svojím manželom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát